Det heter Charlottenlund, ikke Jakobsli!

Charlottenlund ligger på østsiden av Trondheim. Men er ikke på Jakobsli eller Ranheim skriver innleggsforfatter Magnus Berg. Foto: Torkil Valla

Dette er et leserinnlegg fra Magnus Berg for aksjonen «Bevar stedsnavnet Charlottenlund».

På Charlottenlund har det i lang tid foregått en situasjon som ved første øyekast kan virke som definisjonen på en nisjesak. Jeg har det siste året stått i lyset for å løse dette problemet, og fått mange tilbakemeldinger. Brorparten er av det positive slaget, men det er også de som mener jeg burde bruke tiden min «på bedre ting». «Ikke rart det er krig i verden,» hevder noen.

Poststedkonflikten
Det jeg sikter til er den problematiske poststedskonflikten på Charlottenlund. Snevert, ikke sant? Men før du krysser ut debattinnlegget vil jeg at du skal tenke over hva hjemstedet ditt betyr for deg. Det er en tilhørighet og et fellesskap, alt representert med stedsnavnet.

Innleggsforfatter Magnus Berg. Foto: Jonas Otneim

Særlig er tilhørigheten noe veldig mange charlottenlundere føler er under sterkt press. Innflyttere går i vranglære hos meglere, som annonserer blant annet på «Jakobsli». Men barna sendes likevel avgårde på Charlottenlund barneskole og aktiviteter hos Charlottenlund Sportsklubb.

Årsaken er at bydelen vår i alt for mange år har hatt postadresse Jakobsli og Ranheim. Dette har med tidens tann ført til at bedrifter, journalister, meglere og det som verre er har gått i vranglære hos hverandre og okkupert Charlottenlund med stedsnavn som egentlig hører til andre områder.

Grilstad Marina er på Charlottenlund
Alt stammer fra Posten som en gang i tiden måtte løse logistikkutfordringer, hvor gamle 7050 Charlottenlund ble ofret for nåværende Jakobsli og Ranheim poststed.

Grilstad Marina ligger på Charlottenlund skriver innleggsforfatteren. Foto: Kristian Grøn

Den tydeligste konsekvensen er nok Grilstad Marina, som nå hele Trondheim tror ligger på Ranheim. I realiteten ligger det derimot på Charlottenlund. Men postadresser har såpass stor påvirkningskraft at hele Grilstad skiftet tilhørighet bare på noen år.

800 underskrifter for «Bevar stedsnavnet Charlottenlund»
50 år med irritasjon kulminerte dermed i aksjonen «Bevar stedsnavnet Charlottenlund». 800 patrioter beordrer nå Trondheim kommune å gjenopprette Charlottenlund poststed for Charlottenlund bydel. Det er eneste mulighet til å reversere den skaden som nå har skjedd.

Vi går ikke med på å la tilfeldigheter og markedskrefter forvitre tilhørigheten vår, ved å omdøpe oss med navn vi ikke identifiserer oss med.

Se for deg selv at hjemplassen din plutselig blir omtalt som det samme som nabostrøket. Det er ikke noe galt med stedet på andre siden av jordet, men jeg bor fortsatt ikke der. Jeg bor og hører til her!

På Charlottenlund.

Forrige artikkelRita vil ikke at varsler mot politikere skal sendes kontrollutvalget
Neste artikkelTrondhjemsavisa ble det nye navnet