Fredag sparkes Trondheim Litteraturfest i gang på Folkebiblioteket. Det er duket for litterær fest i byen denne helgen. 

Arrangementet er et samarbeid mellom Forfattersentrum, Litteraturhuset og Trondheim Folkebibliotek. I tillegg blir NTNUs Litteraturpris utdelt for første gang.

Litteraturhusets daglige leder, Trond Åm, forteller at det blir et bredt og innholdsrikt program med både kjente og mindre kjente forfattere.

– Trondheim Litteraturfest skal gi rom for et bredt publikum, med nor for enhver smak, og med relevante historier for hele fylket, forteller Trond Åm.

Årets program byr på flere kjente navn, som Jan Kjærstad, Helene Uri og Jørgen «JoddskI» Nordeng, for å nevne noen. I tillegg blir det flere ulike kunstneriske og musikalske innslag.

– Jeg vil oppfordre alle til å følge med på det som skjer. For finner du ett interessant arrangement er jeg sikker på at du finner flere. Litteraturfesten rommer alt fra diktopplesing til debatter, samtaler, politisk debatt og fest med DJ lørdag kveld, forteller Åm.

Festens hovedgjest, forfatter Jan Kjærstad. foto: Wikipedia Commons

I følge Litteraturhusets hjemmesider er Litteraturfestens visjon å «Bringe den nære og den fjerne litteraturen til Trøndelag», hvor de også ønsker å være en arena for politisk debatt og forskningsbasert innhold.

Tidligere i år ble «Æ Å» Trondheim Litteraturfestival arrangert. Den drives av Norsk Forfattersentrum, hvor Litteraturhuset også er med som samarbeidspartner.
Trond Åm mener Trondheim er en naturlig arena for denne type arrangement og sier det blir interessant å vurdere profilen til begge litteraturfestivalene fremover.

Et Litteraturhus for alle
For bare et år siden åpnet Litteraturhuset, og fikk faste lokaler for å synliggjøre litteratur i form av arrangementer for samfunnsdebatter, kultur- og forskningsformidling.

– Vi begynte aktiviteten før vi fikk hus, mye for å måle stemningen i byen. I begynnelsen var det mange som ikke visste hva et litteraturhus er og om dette er noe det er behov for i Trondheim, men nå ser vi at folk strømmer til. I tillegg ser vi tydelig at det har manglet en arena for slike arrangementer tidligere.

Litteraturhuset har hatt mellom 250-300 arrangementer siden oppstart. Trond Åm understreker at de ønsker å opprettholde det mangfoldige tilbudet.

Per i dag har Litteraturhuset bare en fast ansatt. Resten av arbeidet er basert på frivillige, praktikanter og timelønnede arrangementsverter.

– Vårt første mål er å få en drivverdig organisasjon på plass og å kunne jobbe mer forutsigbart. For interessen er her.

Åm mener deres suksessfaktor er å beholde den gruppen som har god forankring i kulturlivet og som har vært pågangsdrivere for å få det hele til. I tillegg ønsker de å appellere til enda flere Trondheims- innbyggere.

-Vi tenker at vi skal nå ut til stadig nye grupper. Samtidig må vi også pleie våre mest trofaste gjester. Så langt har vi lyktes godt i å nå et sammensatt publikum fra alle befolkningslag, avslutter Åm.

 

Komplett program og billettsalg finner du på Litteraturhusets hjemmesider.

Forrige artikkelEndrer ikke byggeplan på Rosendal
Neste artikkelTabbenes aften i Russland

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here