Antall private grunnskoler er økt med 62 % siden 2009. I Trondheim er det nå ti friskoler

I 2009 var det 161 private grunnskoler i Norge. I fjor var dette økt til 261. Dette tilsvarer en økning på 62 prosent. Elevtallet på disse skolene er i samme periode økt med 70 % til litt over 27 000 elever på landsbasis. Private grunnskoler er skoler både med og uten statstilskudd. Det er Statistisk Sentralbyrå (SSB) som skriver dette i en pressemelding.

Trondheim ti, og Trøndelag flest
Trøndelag er fylket med flest private grunnskoler med 27. Dette er tett etterfølgt av Rogaland og Hordaland. I Trondheim er det nå ti private grunnskoler. Alle disse er friskoler som har statstilskudd (link Trondheim kommune).

Den siste friskolen som startet opp  i Trondheim er Trondheim Idrettsungdomskole. Den ligger på Rotvoll og hadde sitt første elevkull høsten 2019.

Trondheim Idrettsungdomsskole startet opp i fjor høst. Bildet er fra første dag. Foto: Trondheim Idrettsungdomsskole, fra Facebook-siden deres.

4,2 % av elevene i private grunnskoler
Grunnskoler omfatter barne- og ungdomsskoler. Av alle elever i grunnskolen gikk litt over 27 000 elever i private skoler i 2019. Dette tilsvarer 4,2 % av elevene. Mens det var 2,6 % og litt under 16 000 elever som gjorde det i 2009. Økningen i elevtallet på de ti årene er dermed på 70 %.

Antallet elever i private skoler i grunnskolen har økt med 70 % siden 2009. Bilde: SSB

Erstatter sjelden nedlagte offentlige skoler 
En artikkel skrevet av Utdanningsdirektoratet i fjor viser til at det siden 2009 i gjennomsnitt er lagt ned 55 skoler i året. Mens nesten 60 % av nye skoler i samme tidsrom er private. Det er likevel bare i 12 prosent av tilfellene at private skoler erstatter nedlagte offentlige skoler.

PS: Private skoler som mottar statstilskudd har skiftet navn flere ganger. Fra 2003 het de friskoler. Dette ble endret av den rødgrønne regjeringen som tok ut begrepet friskoler i 2007. I 2015 endret den borgerlige regjeringen dette tilbake til friskoler, og lovens navn til friskoleloven.

 

Forrige artikkelMange bidro til tredje strake seier
Neste artikkelEM bronse! Ny Spektrumfest i april