Så er det den tiden da butikkene vil ha deg til å kjøpe kilosvis med smågodt til lavest mulig pris. Artig og uskyldig mener mange, men ikke de som er eksperter på livsstil og kosthold.

-Hva er egentlig problemet med litt søt uskyld på tilbud, Nina Bjørgen?

-Priskrig på smågodt gjør søtsakene mye mer tilgjengelige. Da kjøper vi mer, og dess mer spiser vi. Med økt inntak søtsaker velger vi bort den maten som gir kroppen den riktige energien, vitaminene og næringsstoffene. Disse trengs for å ha en sunn kropp, spesielt for kropper i vekst, sier hun.

Bjørgen er ernæringsrådgiver i «friskliv og mestring» i Trondheim kommune, og klart skeptisk til godteri på tilbud. Hun jobber med livsstilendring for mennesker i alle aldere, der kosthold, fysisk aktivitet og endring av levevaner inngår.

Billig smågodt er ikke godt for noe, mener Nina Bjørgen i Trondheim kommune. Foto:T. kommune

-Barn og unge trenger gode vaner og lære å sette grenser for hva som er smart å spise. Lave priser på godteri gjør at det ikke blir bare en lørdag i uka, men «lørdag» hver dag. Da settes en standard der barn opplever godterier tilgjengelig hele tiden. På lengre sikt har det dårlige følger for helsa, får vi fortalt.

-Stor tilgjengelighet på godteri gjør noe med andre matvalg på kort sikt. Helsedirektoratet har en kampanje mot sukker der de forklarer hva sukker gjør med oss. Vi må ikke erstatte hverdagsmat med søtsaker. Det kan ødelegge skolehverdagen med dårlig konsentrasjon, og gjør at vi får lite ork til å være i fysisk aktivitet.

 

 

 

 

Forrige artikkelEt tilbakeslag for Trondheimsfotballen
Neste artikkelUkens program hos Kunsthall Trondheim

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here