– En fungerende røykvarsler vet vi redder både liv og verdier, sier avdelingsleder i Trøndelag Brann og Redningstjeneste. 

1. desember er den offisielle røykvarslerdagen i Norge. Avdelingsleder i Trøndelag Brann og Redningstjeneste, Anna-Karin Hermansen, ønsker at folk bruker dagen på å sjekke livredderen i huset, og å hjelpe hverandre.

Anna-Karin Hermansen, avdelingsleder i Trøndelag Brann og Redningstjeneste. foto: privat

– Vi i brannvesenet anbefaler at man skifter batteri en gang i året uavhengig om den piper eller ikke. Normalt avgir varslere et pip når batteriet er dårlig, men dette kan jo skje når man for eksempel er på ferie. En fungerende røykvarsler vet vi redder både liv og verdier, forteller Hermansen.

– Vi vil også at man skal tenke på de som er rundt en, om man har en nabo eller en eldre slektning som trenger hjelp med å skifte batterier. Vi vet at det er en del folk som ikke har fungerende varslere, så det er alltids noen som trenger en påminnelse, legger hun til.

Felles brann-anlegg
I dag er det også mer vanlig at man har brann-anlegg i nyere hus og større blokker, eller det har blitt installert i gamle bygårder for å øke brannsikkerheten. Disse er også viktige å sjekke om fungerer.

– Bor man i et slikt bygg, oppfordrer vi til å sjekke tavlen eller brannsentralen, som er i første etasje i bygget, om den er i normal drift og at den ikke har feil eller utkoblinger, sier Hermansen.

Slik kan en branntavle i boligblokker se ut. foto: privat

Tenn lys, men pass på
Desember måned er en tid hvor det er mer boligbranner enn ellers. Adventstiden med mye åpen ild og bruk av elektrisk utstyr, gjør at vi bør tenke en ekstra gang på brannsikkerheten i boligen. I følge Brann og Redningstjenesten er kilden til branner ofte gjengangere.

– Når vi ser hvor branner oftest starter, er det på komfyren, ved åpen ild som stearinlys, at man stumper røyken i tørre blomsterpotter eller når man tar ut aske fra peisen. Aske kan ta fyr flere dager etter at man har fyrt i ovnen og det er viktig å legge det i brannsikker bøtte, sier hun.

Bilde er av en røykvarsler som reddet liv i Trøndelag i år. Beboeren våknet av røykvarsleren og kom seg ut av det brennende huset i tide. foto: privat

– I desember bruker vi også mer elektrisk utstyr, hvor andelen branner på komfyr øker. I tillegg er det større forbruk av alkohol i forbindelse med julebord. Gjerne gå til innkjøp av en komfyrvakt som man får tak i på de fleste el-forretninger. Ellers bør man aldri lage seg varm mat når man er trøtt eller beruset, poengterer Hermansen.

 

Bytt ut den gamle røykvarsleren
– Anbefalingen fra oss er at om røykvarsleren er eldre enn 10 år bør man skifte den ut, blant annet fordi det samler seg mye støv i apparatet gjennom årene. En eldre modell er heller ikke like pålitelig som de nye. Samtidig kan man også vurdere om man har nok varslere installert i boligen, forteller Hermansen.

– Vi oppfordrer egentlig alle til å tenke på de hverdagslige tingene som kan utgjøre brannfare, avslutter hun.

Tips til en brannsikker juletid:

  • Ikke sett levende lys ved brennbart materiale.
  • Aldri forlat et rom med levende lys.
  • Pass på dekorasjoner og brennbare ting i huset.
  • Ikke lag mat med bruk av varme om du er trøtt eller beruset.
  • Ikke stump røyken i tørre blomsterpotter o.l.
  • Kast asken i brannsikker bøtte.

 

Forrige artikkelNye kjente navn til Trondheim Calling
Neste artikkelAksjonerer for BPA-ordningen