Skriftlige eksamener for videregående og alle for 10. trinn er avlyst. Departementet jobber med egne løsninger for privatister og lærlinger

Det var kunnskapminister Guri Melby (V) som i dag varslet at mange eksamener avlyses denne våren. Bakgrunnen er Korona-utbruddet som gjør at det vil bli krevende å ha store arrangementer hvor mange personer møtes fysisk i samme lokaler. Det er også mange pensjonister blant eksamensvaktene, noe som ministeren viser til vil gjøre det vanskeligere å bemanne eksamen.

Alle får vitnemål
I pressemeldingen skriver kunnskapsminister Guri Melby at i stedet for å bruke tid og ressurser på skriftlig eksamen denne våren, har regjeringen bestemt at skolene skal prioritere undervisning og god vurdering av standpunktkarakter. Standpunktkarakterene utgjør rundt 80 prosent av elevenes vitnemål, og er et uttrykk for elevenes kompetanse sett over en lengre periode.

Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby fra Venstre. Foto: Kunnskapsdepartementet

– Elevene vil få vitnemål selv om det ikke blir skriftlig eksamen i år.  Det er viktig for meg at denne situasjonen ikke skal ødelegge for fremtiden til elevene. Jeg vet at mange elever har vært stresset og usikre på om de må ta eksamen eller ikke. Som lærer vet jeg at det er viktig at elever og lærere får avklaring så tidlig som mulig. Ved å avlyse skriftlige eksamener, får lærerne bedre tid til å drive undervisning og å gjøre en god sluttvurdering, sier Melby.

Vil gjennomføre for privatister og lærlinger
Omtrent 100 000 av påmeldingene til eksamen i grunn- og videregående skole er til privatisteksamen. For mange av de som har meldt seg opp som privatist er konsekvensene av å avlyse mye større enn for vanlige elever. De risikerer å bli forsinket i utdanningsløpet sitt.

– Vi forsøker nå å finne gode løsninger for privatistene, slik at heller ikke de skal havne bakpå i utdanningen.  Mitt soleklare mål er at privatisteksamen skal gjennomføres, dersom det er mulig innenfor helsemyndighetenes råd, sier kunnskapsminister Guri Melby.

Departementet arbeider også videre for å finne løsninger for mulig gjennomføring av muntlige og muntlig-praktiske, praktiske eksamener. Det samme gjelder for fag- og svenneprøver og andre avsluttende prøver.

 

Forrige artikkelEtterlengtet bydelsplan for Ranheim til bygningsrådet
Neste artikkelÅpner ikke barnehager og skoler fullt uka etter påske