Julehandelen har startet for fullt, enten man vil eller ikke. På den kommende svarte-fredag finnes det også alternativer for deg som tenker på miljøet. 

Ikea gikk i dag ut med en pressemelding om at de dropper Black Friday og innfører «Den store strammedagen». De ønsker å rettes fokus på de enkle grepene man kan gjøre for å ta vare på det man allerede har.

– Vi synes at Black Friday har gått litt av hengslene, så vi tenkte det var på sin plass å stramme det opp litt. Å ta vare på det man har er vi opptatt av 365 dager i året, men det er få dager hvor kjøpepresset blir så stort som på Black Friday. Derfor gjennomfører vi en aktivitet som minner folk på at man ikke nødvendigvis trenger å kjøpe nytt hvis det man har kan fikses, sier Anders Lennartsson, bærekraftsjef i IKEA Norge.

Ikea lanserer den store strammedagen. foto: Jin Zan/ Wikimedia Commons

La møblene leve lenger
Det er allerede stor interesse for strammedagen til IKEA. Flere hundretusen har engasjert seg på Facebook, hvor det oppfordres til nettopp å stramme opp møblene sine.

– Med vår størrelse har vi et enormt ansvar for miljø og samfunn, og vi ønsker å bruke vår påvirkningskraft til å bidra positivt. Blant annet så jobber vi kontinuerlig med å forbedre kvaliteten på produktene våre så de skal vare lengst mulig. Møblene som allerede står i de tusen hjem lever lengre med noe så enkelt som å etterstramme skruene av og til. Vi synes det er en fin påminnelse å komme med på en dag som Black Friday der alt annet handler om ”løp og kjøp”, sier Lennartsson.

Klesbytter
Det er også flere som har meldt seg på debatten og arrangerer mottiltak rundt om i byen. Sammen med Framtiden i våre hender, ønsker Kunsthall Trondheim velkommen til klesbyttedag fredag kveld.

– Kjøp av nye klær påvirker miljøet, ettersom både produksjonen og transporten er forurensende og krever mye ressurser. For hver kilo med klær vi bytter i steden for å kjøpe nytt, kan vi spare 4000 liter vann, 3 kg kjemikalier og 28 kilo CO2-ekvivalenter. Fredag, 24. november, kan du gi andre glede av dine gamle plagg, samtidig som du selv kan oppdatere garderoben eller finne den perfekte julegave på en miljøvennlig måte, skriver Kunsthall Trondheim.

Også bruktbutikken Prisløs i Brattørgata, arrangerer klesbytte på de de kaller den svarteste dagen i året. De oppfordrer til å bli med på en grønn fredag og unngå overforbruk og impulskjøp.

Andre som også arrangerer grønn fredag er DNT Ung Trøndelag, i butikken hos turistforeningen, hvor man kan bytte eller donere klær og utstyr.

Forrige artikkelVinn eller forsvinn
Neste artikkelKlimasøksmålet: Siste dag i retten