Mann som var i Nord-Italia har fått påvist Korona-virus. Første i Trøndelag. 23 nye smittetilfeller i Norge i dag, totalt 56 påvist
Det var på en pressekonferanse på rådhuset i dag at smittevernoverlege i Trondheim kommune, Eli Sagvik, kunne fortelle at en mann i 40-årene fikk påvist Korona-smitte i går.

– Han hadde vært på reise i Nord-Italia og kom hjem i helga. Han har kun lette symptomer og er nå hjemmeisolert. Han kan ikke gå på jobb eller delta i andre aktiviteter.
Sagvik kunne også fortelle at kommunen jobber med å finne ut hvilke personer som har vært i kontakt med mannen som er smittet. De som har hatt nær kontakt med personen vil bli sykemeldt og skal være hjemme i hjemmekarantene.
Stor pågang til legevakten
Det ble også opplyst at det er stor pågang til legevakten.
Kommunen har organisert det slik at legesentrene tar i mot henvendelser og snakker med personer som er bekymret. Men at prøvetaking skjer på legevakten eller at det skjer i hjemmet etter avtale med legevakten.

I går var det vel 20 personer som det ble tatt prøver av.
Svein Arne Nordbø, smittevernoverlege ved St Olav, kunne fortelle at Korona-viruset er noe mer smittsomt enn influensa. De regner med at viruset vil bre seg i befolkningen etterhvert da det også kan smitte uten av den med viruset har symptomer i tidlig fase. Han forteller at de håper at man med aktiv smitteoppsporing kan begrense utbredelsen av viruset.
23 nye smittetilfeller i dag
Mannen som fikk påvist smitte i Trondheim er den første i Trøndelag (link fhi.no). Med 23 nye tilfeller i dag er det totalt 56 personer som har fått påvist Korona-smitte i Norge. Ingen av de som er smittet er alvorlig syke eller er innlagt på sykehus.
Folkehelseinstituttet (fhi) opplyser at hvis man tror man kan være smittet så skal man først ringe fastlegen sin (link fhi.no). Hvis man ikke får tak i fastlegen, skal man ringe legevakten på telefon 116117.
De fleste som blir smittet vil trolig få milde luftveissymptomer som vil gå over av seg selv, mens noen vil få alvorligere sykdom med blant annet lungebetennelse og pustebesvær. Eldre personer over 65 år og personer med underliggende kronisk sykdom anses å ha høyere risiko for alvorlig forløp ved Korona-smitte.
Ikke host eller nys på andre
Fhi opplyser at for å hindre smitte bør personer som er syke unngå å hoste eller nyse direkte på andre.

Man bør, når det er mulig, holde minst en meters avstand til personer med luftveissymptomer. Man bør også tilstrebe å hoste/nyse i et papirtørkle (som kastes etterpå) eller i albuekroken.
God håndhygiene, både hos syke og friske, er også viktig for å hindre smitteoverføring. Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk.