Samme døgn som Trondheim på ny satte smitterekord, dukket det opp videoer fra natt til lørdag, 12. desember. 

Se også: Full koronastatus i Trondheim og Trøndelag

Smitterekord lørdag

Trondheim kommune kunne søndag melde at det nok en gang ble satt ny smitterekord i kommunen lørdag den 12. desember. I alt ble 30 nye smittetilfeller med covid-19 registrert. Dermed ble de forrige rekordene fra onsdag og torsdag denne uken slått. I Norge er det nå kun Oslo og Lillestrøm som har flere tilfeller enn Trondheim den siste uka. I tillegg har Trondheim kommune fra torsdag sterkt anbefalt at man bruker munnbind på offentlig sted.

«Det går likar no»

Samme dag som kommunen setter smitterekord, begynner to videoer fra Trondheim på kvelden å spre seg i sosiale medier. Videosnuttene er på omtrent 10 sekunder og er publisert på bilde- og videoappen Snapchat. Videoene ble delt inne i appens kart-funksjon, hvor man kan se offentlige videoer fra Trondheim som Snapchat-brukere legger ut på sin «story». I kartet kan man også se at de to videoene er filmet henholdsvis ved Nardo og ved Buran i Trondheim.

I en av videoene synger også festdeltakerne til DDE sin klassiker «Det går likar no». Med smitterekord tolv dager før jul, er det nok mange som er uenige i det.

Se videoene under: 

Videoene er sladdet av Trondhjemsavisa for å anonymisere deltakerne. De viser opp mot 20 personer på hver fest. Avstanden på en meter som Helsedirektoratet har anbefalt blir ikke opprettholdt av mange av festdeltakerne.

I følge Helsedirektoratet, er det også anbefalt å holde seg hjemme og begrense sosial fysisk kontakt med andre mennesker. Det er derfor anbefalt å utsette å ha besøk. I private hjem, hager eller hytter er det ikke anbefalt å samle flere enn 5 gjester i tillegg til husstandsmedlemmene. Det er to unntak til denne anbefalingen:

  • Dersom alle gjestene er fra samme husstand, kan man være flere. Det innebærer at du kan få besøk av en hel husstand, selv om de har mange barn.
  • Dersom alle gjestene er fra samme barnehage- eller barneskolekohort.

Basert på råd fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har regjeringen besluttet følgende tiltak for julen:

  • Du må fortsatt begrense det totale antallet mennesker du har sosial kontakt med gjennom hele perioden, og ikke minst i førjulstiden.
  • Vi opprettholder anbefalingen om at man kan ha inntil 5 gjester til over nyttår.
  • På to av dagene åpner vi for inntil 10 gjester. Det betyr altså inntil 10 gjester på julaften og nyttårsaften, eller to andre dager som man velger selv i løpet av perioden.
  • Det må alltid være minst en meters avstand mellom alle som ellers ikke bor sammen. Dette gjelder både når man sitter til bords, når gavene deles ut og når julekakene kommer fram.
  • Klarer du ikke å gjennomføre juleselskapet med minst en meters avstand hvis du inviterer 10 gjester, må du invitere færre.
  • Hvis du kommer fra områder med høy smitte, bør du holde 2 meter avstand til folk i risikogruppen.

Gjør som stadig flere: Følg Trondhjemsavisa på Facebook

Forrige artikkelBruk munnbind Trondheim
Neste artikkelSe bilder fra årets Julemarked