Foto: Bjørn Lønnum Andreassen

Dressmann skal selge strømper og t-skjorter av fairtrade bomull fra nyttår. Bra men litt igjen, mener Natur og Ungdom i Trondheim.

Stolt over fairtrade fra januar. Siv Hanne Nakstad hos Dressmann Solsiden i Trondheim imøteser satsingen. Foto: Bjørn Lønnum Andreassen

-Fairtrade vil slå an fordi det er mange kunder som er bevisste på hva de vil ha. Så jeg er veldig glad og stolt over at vi får det, sier Siv Hanne Nakstad til Nidarosa. Hun er butikksjef hos Dressmann Solsiden i Trondheim.

Størst i verden 
Når Dressmann i januar lanserer t-skjorter, boxer-shortser og sokker i fairtrade-merket bomull, blir de verdens største moteaktør med fairtrade-merket bomull, fremholder organisasjonen Fairtrade Norge. De gir råd til aktører som ønsker en transparent
og mer rettferdig handel.

Dressmann skal være først i å gå helt tilbake til bomullsbonden i arbeidet med å forbedre arbeids- og miljøforhold i verdikjeden. I India vil bomulls-bønder investere penger fra fairtrade-salg i utdanning og mer miljøvennlig produksjon, opplyser Fairtrade Norge.

-Riktig retning
I Trondheim Natur og Ungdom mottas satsingen på fairtrade i norske Dressmann-butikker positivt. Håpet er at kleskjedene snart går lengre og satser på økologisk bomull i tillegg, forklarer leder Marie Rodahl (17).

– Dette er et steg i riktig retning. Norge er kanskje liten i verden, men vi som
forbrukere kan bruke vår forbrukermakt til å påvirke til mer rettferdig handel. Dressmann kan stå som forbilde i en av verdens mest skitne industrier. Vel så viktig er det at klærne produseres for å vare, slik at en slipper å kjøpe klær så ofte, sier hun til Nidarosa.

«A small step for cotton, one giant leap for man kind», sier Marie Rodahl i Trondheim Natur og Ungdom. De støtter fairtrade-satsing hos Dressmann. Foto: Bjørn Lønnum Andreassen

-Natur og Ungdom er for økologisk bomull, fordi det skåner miljøet mer. Men det aller beste miljøtiltaket er å kutte ned på forbruket. Vi håper markedet for økologisk bomull vokser i de neste årene, bedyrer Rodahl.

Mye sprøytegift
Produksjon av bomull forbindes med store miljøproblemer, heter det fra Fairtrade Norge. Millioner av mennesker rammes av overdreven bruk av sprøytemidler. Store mengder vann går med til dyrking av bomull. Det har ført til ødelagt natur og mangel på trygt drikkevann.

90% av bøndene som dyrker bomull lever i utviklingsland. Bomull er verdens eldste kommersielle råvare fra jordbruk, og en av de viktigste fibrene i dagens globale tekstilindustri. Dyrkingen foregår mest i Kina, India, Pakistan, Brasil og USA.

Ordningen med fairtrade stiller krav til alle ledd i en råvares verdikjede, inkludert miljøhensyn. Kontroll utføres av det uavhengige organet Flocert, går det frem av Fairtrade Norge.

Forrige artikkelTrippelslipp til Juba Juba
Neste artikkelI morgen åpner julemarkedet