De som kan rammes av arvelig sykdom har rettigheter, mener Ingvild Kjerkol (Ap) fra Trøndelagsbenken på Stortinget.
Bakgrunnen er at leger ifølge bladet Sykepleien kan få rett til å gå bak pasientenes rygg for å informere pårørende om alvorlige genetiske sykdommer.
– Ap har ikke behandlet spørsmålet ennå, men dette viser tydelig hvordan den medisinske utviklingen stadig stiller oss ovenfor nye krevende spørsmål, sier Kjerkol som er helsepolitisk talsperson i Ap.
– Men når spesialistene sier det handler om informasjon som kan forebygge alvorlig arvelig sykdom, er det ikke lenger et lett spørsmål om bestemmelser rundt taushetsplikt. Det mennesket som risikerer å rammes av sykdom har også rettigheter som skal ivaretas, fortsetter hun til Nidarosa.
Tilpasset medisin
– Dette er et terreng vi kommer til å snakke mye om i årene fremover. Når gentester og persontilpasset medisin blir mer og mer tilgjengelig, blir behovet for god faglig veiledning viktig slik også Bioteknologirådet peker på, sier hun.
– Dette er jeg trygg på at vi vil finne gode løsninger for i Stortinget, og gjennom dialog med de rette organisasjonene, forteller Kjerkol.
Ikke lov nå
I dag har ikke leger lov til å bryte taushetsplikten eller personvern-loven. Blant sakene som skal opp i det nyvalgte Stortinget, er nettopp om leger skal få lov til å informere pårørende når det er høyst nødvendig.
– Kan forebygge
– Vi møter pasienter som nekter å informere slektninger om at de lider av en arvelig sykdom. Det er synd, for da kan det hende at slektningene blir gående uvitende om at de har en sykdom som kan forebygges, sier spesialist i medisinsk genetikk, Trond P. Leren, til Vårt Land. Han leder Enhet for hjertegenetikk ved Oslo universitetssykehus.
Helseminister Bent Høie (H) sier regjeringen ikke har falt ned på noen konklusjon i dette spørsmålet. Helsedepartementet sier argumentene for begge sider «kan gi et godt grunnlag for videre debatt i Stortinget.»