Norske bunader åpnet denne uka sin første forretning i Trondheim sentrum.

 

Butikksjef Karin Hansen fra avdelingen i Oslo, forteller at de gleder seg til å bli enda bedre kjent med trøndere. Leverandøren har nå lokaler i fem norske byer.

Dere mener dere er en nisje i bunadsmarkedet, kan du utdype det?
-Vi er en nisje i den forstand at vi produserer flere ulike typer bunader. Det er mange bunadsbutikker som spesialiserer seg på enkelte typer. Vi har vel rundt 150 forskjellige, sier hun.

Butikksjef Oslo, Karin Hansen. Foto: privat

Hva kan dere tilby kundene i Trondheim?
-Kort leveringstid. Vi bruker stoffer fra alle de store norske produsentene. Vi gjør alt fra måltaging, til prøving og ferdigstillelse i våre butikker. Så blir bunadene brodert i Asia, noe vi er helt åpne om. Vi kan sy og montere de aller fleste typer, og kundene kan møte oss både i butikk, på nett eller når vi er på reise.

Bunadene fra Norske bunader blir sendt til Asia for selve broderingsprosessen, noe som tidligere har skapt mye debatt blant bunadssentusiaster. Karin Hansen forklarer at grunnen til dette er blant annet at de ønsker å tilby kortest mulig leveringstid, samtidig som de vil ligge i prissjiktet der alle kan få være med.

– De som broderer jobber i Shanghai-området, og sitter faktisk mye hjemme, noe de har valgt fordi det gir dem mer frihet i forhold til familieliv. De er utrolig møysomme og flinke med det de driver med. Det er sjelden vi har annet enn små skjønnhetsfeil, forteller hun.

Har det blitt mer populært med bunad blant det norske folk?
– De årene jeg har vært her har etterspørselen bare gått oppover, og salget øker hvert eneste år. Spesielt øker interessen på herresiden. Mange menn har vel kanskje funnet ut at når både kona, dattera eller søstre har bunader, så har de også lyst på det selv.

Velger folk fortsatt bunad etter hvor de kommer fra, eller mer bare etter utseendet?
– I mindre strøk er ofte tilhørigheten og røttene veldig viktig. Men i Oslo har for eksempel beltestakken fått et enormt oppsving. Folk synes den er både trendy, fin og du kan designe den som du vil. Jeg synes tilhørigheten fortsatt er viktig fordi det handler om hvor man kommer fra. Fra gammelt av var det mor sin slekt man valgte bunad fra. Men mange i dag velger også bunad fra stedet far kommer fra, avslutter hun.

Therese og Joana ved Norske Bunader Trondheim. Foto: privat

 

Forrige artikkelGleder seg til tøff test mot Zenit
Neste artikkelGode værprognoser ut uken

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here