Ola Borten Moe og Okea sin bruk av riksvåpenet til markedsføring av oljeselskapet er ikke lov, fastslår fagdirektør Lars Løberg i Utenriksdepartementet. 

Moe er gårdbruker fra Byneset og nestleder i Senterpartiet, men også forretningsmannen som var med å starte oljeselskapet Okea AS i Trondheim. Før dette var han olje- og energiminister.

Slik ble Ola Borten Moe i Okea presentert for potensielle investorer, i mai og oktober 2017. Skjermbilde fra presentasjonen i oktober.

-Ikke lov
I en presentasjon av Okea bruker selskapet riksvåpenet på feil måte, fastslår Løberg.

-Det er ikke lov å bruke riksvåpenet til privat markedsføring. Dette er en merkelig bruk av riksløven og riksvåpenet (skjoldet). For det første er det lite respektfullt å plassere de under kulepunktene som han gjør. Dernest er det en misforståelse av symbolikken her. For når han bruker både Oljedepartementets våpen og riksvåpenet for Stortinget signaliserer begge de to at her er det Stortinget og departement som fremtrer, sier Løberg.

-Da kan du ikke ha «former» stående i kulepunktet. Du kan ikke bruke en logo med riksløven i forbindelse med markedsføring for et privat firma. Dette er feil bruk. Enten representerer man det offentlige og kan bruke riksvåpenet. Eller så representerer man ikke det offentlige, og da kan man ikke bruke riksvåpenet.

Konsekvens
-Her vil det bli å ta det opp med Ola Borten Moe at dette er uhjemlet bruk av riksvåpenet, helt klart. Dette skjer ikke veldig ofte, og jeg har ikke sett det brukt i denne sammenhengen. Det hender mediene klistrer riksvåpenet på saker der offentlige personer er involvert. Men her er det egentlig det stikk motsatte som skjer, utdyper Løberg

Feil-blanding?
Under nestleder Ola Borten Moes presentasjon på Senterpartiets nettsider er han sitert på at «I en tid hvor forskjellene øker, vil Senterpartiet kjempe for fellesskapsløsningene.»

– Blir det ikke litt i overkant mye fellesskapsløsning å bruke riksvåpenet i markedsføringen av oljeselskapet Okea, så lenge det er du og andre private aktører som eier selskapet og ikke Staten?

-Følger dere redaktørplakaten nå?, spør Borten Moe i en e-post som tilsvar, der han fortsetter.

-Uansett. Presentasjonen gir utvilsomt ikke inntrykk av at jeg jobber eller representeter staten på noe vis. Det er en CV som forteller om bakgrunn. Det sagt, dette er ikke noe vi ser noen grunn til å diskutere med UD, så når de mener det er utenfor tar vi det bort, melder Borten Moe, som er komersiell direktør i Okea.

Investorjakt
Okea har villet hente inn friske midler til selskapet gjennom en emisjon og obligasjonslån. Det var i mai Okea prøvde å få inn rundt 4,7 milliarder kroner for å utvide aksjekapitalen og i obligasjonslån. De fikk ikke nok investorer til det. I oktober la Okea ut et nytt obligasjonslån på cirka 960 millioner kroner. Dette kom i orden ved at Okea måtte betale en rente på 7,5 prosent.

Mange roller
Ola Borten Moe er en norsk gårdbruker, politiker (Sp) og oljeinvestor. Borten Moe var stortingsrepresentant for Senterpartiet fra 2005 til 2013 og olje- og energiminister fra 2011 til 2013. Borten Moe er første vara i Bystyret i Trondheim, der han fra 1995 til 2007 var fast medlem. Borten Moe var innovasjonsdirektør i SIVA fra 2014 til 2015. Våren 2015 var han en av fire gründere som startet oljeselskapet Okea.  Kilde: Wikipedia

Forrige artikkelSpiller for full sal i Olavshallen
Neste artikkelVil ha utstyr på blå resept