Annonse
Prisene på pant i dag. Foto: privat

Øker flaskepanten

Pantesatsen har ikke vært endret siden begynnelsen av 90-tallet.

Klima- og miljødepartementet melder at Regjeringen endrer forskrift om gjenvinning og behandling av avfall (avfallsforskriften) fra nyttår.

De 25 år gamle pantesatsene på henholdsvis 1 krone og 2,50 kroner, skal nå heves til 2 kroner for bokser og flasker på en halv liter eller mindre, fra nyttår. Satsene på større bokser og flasker blir 3 kroner.

Klma- og miljøminister Vidar Helgesen (H). Foto: Bjørn Stuedal

– Vi dobler panten på halvliters flasker og bokser. Det vil gi folk en ekstra grunn til å returnere tomme flasker og bokser, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen.

Verdensmestre i pant
Pantesystemet Infinitum støtter regjeringens økning av pantesatsene, og forventer at økningen vil bidra til at flere flasker og bokser blir pantet og gjenvunnet.

– Vi er glade for at regjeringen nå øker pantesatsene. 87 prosent av alle flasker og bokser som kan pantes havner hos Infinitum slik at de kan bli gjenvunnet. Det gjør nordmenn til verdensmestere i panting. Blir hver flaske og boks litt mer verdt, tror vi at enda flere flasker og bokser blir pantet, sier Kjell Olav Maldum, adm. dir. i Infinitum.

Enkelte mener også at pantesatsene bør være enda høyere for å oppmuntre enda flere folk til å samle inn bokser og flasker. Helgesen mener det vil virke mot sin hensikt og at høyere pantesatser enn i våre naboland kan føre til handelslekkasje fordi produktene i Norge blir oppfattet som dyrere. Det kan øke forsøplingen fra importerte flasker og bokser som ikke kan pantes i Norge.

– Det kan virke mot sin hensikt å heve pantesatsene for mye. Da blir det billigere for produsentene å lage ny drikkevareemballasje fremfor å samle inn den gamle, sier Vidar Helgesen.

Kastes fortsatt for mye 
I følge Infinitum pantet nordmenn i 2014 over 830 millioner bokser og flasker. Samtidig kastet vi nesten 143 millioner. Dermed sløser vi energi tilsvarende det årlige forbruket til 1000 norske husstander. Plastflasker som kastes rett i naturen har en nedbrytningstid på 450 år, og er blitt et massivt globalt problem for maritimt liv.

Illustrasjonsbilde: pixabay

Fordi de store drikkevareprodusentene har lagt om fra ombruksflasker til gjenvinningsflasker av plast, økte antallet flasker som omfattes av panteordningen betraktelig i 2015.

– Bare en eneste plastflaske inneholder nok energi til 276 timers mobilbruk. Det er energi som går til spille dersom flasken havner i søpla og ikke i pantemaskinen. Derfor er det viktig at alle panter hver eneste flaske og boks i butikken, kiosken eller på bensinstasjonen, sier Haavik Varberg, informasjons- og markedsdirektør i Infinitum.

– De aller fleste panteflasker i Norge blir innlevert i dag, og vi øker panten for å sikre at det skal fortsette slik. Jeg tror pantesatser på 2 og 3 kroner er et riktig nivå som vil føre til at enda flere flasker samles inn samtidig som produsentene sørger for tiltak som legger til rette for innsamling. Det er forbudt å forsøple naturen, og jeg vil oppfordre alle til å bruke de innsamlingssystemene som finnes, sier Vidar Helgesen.

De nye pantesatsene vil tre i kraft ved nyttår. Men de gamle satsene vil kunne brukes i en overgangsperiode frem til 1. september 2018 slik at bransjen gis tid til å merke ny emballasje og oppdatere systemene.

Forrige artikkelDette må du betale i parkering neste år
Neste artikkelDen beste hjelpen for barn og unge som sliter