Ble kastet stoler, bord, stein og flasker på politiet. Fem personer ble innbragt, politiet jobber med å identifisere flere

I går skjedde noe som man ser sjelden i Trondheim. Politiet ble angrepet av mange motdemonstranter etter at politiet hadde sørget for at en godkjent demonstrasjon med appell av organisasjonen Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN) kunne gjennomføres på Torvet. Under motdemonstrasjonen ble det kastet egg, buet og ropt til SIANs representanter.

Politimann truffet av stein
Da en politimann ble truffet av en stein valgte politiet å ta på seg skjold og hjelmer. Ikke lenge etter valgte politiet å avbryte SIAN-demonstrasjonen og frakte SIANs representanter i sikkerhet. Da politiet med skjold trakk seg tilbake ble de bombardert av egg fra motdemonstrantene.

Politiet ble bombardert av egg når de trakk seg tilbake. Men det ble verre. Foto: Skjermbilde fra Adressas livesending.

– Hvordan gikk det med politimannen som fikk en stein i bakhodet?

Arve Nordtvedt, politistasjonssjef ved Sentrum politistasjon. Foto: Politiet

–  Det gikk bra. Vedkommende hadde på seg beskyttelsesdrakt, og han ble ikke truffet i hodet, men i skuldra. Han hadde ikke hjelm på seg. Hvis han hadde blitt truffet i hodet kunne han blitt alvorlig skadet, sier Arve Nordtvedt, politistasjonssjef ved Sentrum politistasjon til Nidarosa.

Var det noen andre av politifolkene som fikk skader?

– Det var en som ble truffet i leggen av en gjenstand som ble kastet. Han var iført beskyttelsesdrakt, så han ble ikke påført noen skade.


Redd for videre voldsutøvelse
Flere av motdemonstrantene fulgte så etter politiet og begynte å kaste stoler, bord, stein og flasker på de. I tillegg til at politiet ble angrepet ble også det knust ruter på politibilen. Det samme skjedde med to vinduer i Hornemannsgården.

Det ble kastet stoler, stein, bord og annet på politiet i veita ved Hornemannsgården. Nidarosa har sladdet to personer slik at de ikke kan gjenkjennes. Foto: Skjermbilde fra Adressas livesending

– Det var i veita ved Hornemannsgården det meste skjedde. Stod dere der fordi dere ikke kom dere videre eller var det en fastlåst situasjon?

– Situasjonen på Torvet var uavklart og vi ville ikke forlate stedet så lenge dette pågikk. Vi var redd for at det kunne utvikle seg videre til voldsutøvelse og at det ble nødvendig for oss å aksjonere for å forhindre mer alvorlige hendelser, sier Arne Nordtvedt.

– Dere tok inn fem demonstranter i går. Er det tatt inn flere i dag?

 Det er ikke tatt inn flere i dag. Men vi har startet jobben med å identifisere personene som utøvde skadeverk, steinkasting og kasting av diverse møbler.


– Overrasker oss stort og det er beklagelig

– Hva tenker dere at dere blir møtt på en slik måte når dere er der for å beskytte ytringsfriheten?

– Vi synes det er trist at vi blir møtt på denne måten, og at noen av demonstrantene går til det skritt å gå til angrep på politiet. Det overrasker oss stort og det er beklagelig, sier Arve Nordtvedt.

– Hva er strafferammen for å gå til angrep på en offentlig tjenestemann?

– Det er litt vanskelig å svare for her. Det er litt avhengig av hvilke straffebestemmelser som kommer til anvendelse for de ulike sakene. Det ønsker jeg ikke å spekulere i før vi har fått alle fakta på bordet.

Ville holde lav profil 

– Tenker dere at dere kunne ha agert annerledes, ved å for eksempel å ha stoppet de som gikk til angrep på dere?


– 
Jeg syntes politiet framstod på en profesjonell måte, og i tråd med den planen vi hadde lagt på forhånd. Vi hadde planlagt å holde en lav profil under demonstrasjonen. Holde oss i bakgrunnen bevisst for å unngå at vi skulle trigge noen med vår tilstedeværelse. Men etter hvert som det ble mer truende form for motdemonstrasjon så måtte vi sende fram politiet for å beskytte den demonstrasjonen som var tillyst. Så utartet ting på seg. Vi måtte evakuere SIAN-gruppen så de ikke ble påført skade. Og også for at våre tjenestemenn ikke skulle bli det heller. Så jeg ser ikke her og nå at vi kunne håndtert det på annen måte.– Hvis vi hadde sendt fram våre ressurser for å eventuelt spre demonstrantene eller pågripe demonstranter så kunne det blitt enda verre. Både for politifolk og for demonstranter som begge ville kunne blitt skadet i forbindelse med en sånn aksjon.
Retter seg ikke etter pålegg fra politiet

– Dette er andre gangen på kort tid. Det var Hestsjøen i helgen og nå her. Det virker som det er liten respekt for politiets rolle i forbindelse med forskjellige arrangementer. Er det en utvikling dere har sett i Trondheim eller kommer det brått på at det blir såpass alvorlige ting som blir gjort mot offentlige tjenestemenn?

– Nå skal man være veldig forsiktig med å generalisere på bakgrunn av to hendelser. Det vi ser generelt i samfunnet er noe som har skjedd over år. At man har mindre respekt for autoriteter enn man hadde tidligere. Det kan jo også være noe positivt med det. Men det at noen ungdommer ikke helt forstår og aksepterer at politiet på et vis setter noen grenser og rammer for hvordan man skal opptre, det bekymrer oss. Respekten hos noen er ikke sånn at man retter seg etter de pålegg politiet gir. Det synes vi er bekymringsfullt, men vi skal være veldig forsiktig å generalisere på bakgrunn av to uheldige hendelser, sier Arve Nordtvedt, politistasjonssjef ved Sentrum politistasjon til Nidarosa.

Forrige artikkelSlutt for Horneland i Rosenborg
Neste artikkelDino og RBK har slått tilbake