Omtrent halvparten av de som er intervjuet har utført de foreslåtte tiltakene ett til to år etter rådgivningen, skriver SINTEF i en pressemelding.
Asker kommune har i samarbeid med SINTEF Byggforsk med kompetansemidler fra Husbanken, forsket på energirådgivning og naboeffekter av oppgradering.
Ønsker flere kommuner med
– Kommuner bør aktivt og systematisk kontakte alle som kjøper bruktbolig for å gi gode råd til folk om å energieffektivisere eldre boliger, skriver SINTEF Byggforsk i pressemeldingen.
Prosjektet har hatt som mål å evaluere kommunens energirådgivningstjeneste, og forstå hvordan man får boligeiere til å energieffektivisere ved å utnytte hvordan holdninger sprer seg gjennom sosiale prosesser.
I følge SINTEF vil kunnskapen være nyttig for alle som jobber med energirådgivning, spesielt for kommuner som har planer om å sette i gang slike tjenester.
Seniorforsker Åshild Lappegard Hauge ved SINTEF Byggforsk bekrefter at det er et mål å få enda flere kommuner til å tilby aktiv energirådgivning.
– Vi håper dette fører til at flere eldre eneboliger blir mer energieffektive, sier hun til NTB.
Nøytrale råd verdsettes
Gratis energirådgivning for beboere i Asker er et tilbud som blir benyttet av befolkningen og rapporten viser at boligeierne har verdsatt å få nøytrale råd om oppgradering fra noen som ikke tjener penger på valgene de tar.
Rapportens konklusjon sier at kommunen aktivt og systematisk bør kontakte alle som nettopp har kjøpt bruktbolig – helst før de flytter inn.
Fordelen er at man kommer i kontakt med boligeiere før de gjør tiltak som kan hindre energieffektivisering, også de som ikke er interessert i en slik effektivisering i utgangspunktet, skriver SINTEF i pressemeldingen.
– Vi anbefaler samarbeid med forskningsmiljøer og studenter som kan skrive bachelor- og masteroppgaver om energirådgivning. Når flere kommuner får faste energirådgivere, vil det inspirere de som jobber i tjenesten til å møtes og lage felles strategier, sier Hauge til NTB.
kilde: NTB