Omtrent halvparten av de som er intervjuet har utført de foreslåtte tiltakene ett til to år etter rådgivningen, skriver SINTEF i en pressemelding.   

Asker kommune har i samarbeid med SINTEF Byggforsk med kompetansemidler fra Husbanken, forsket på energirådgivning og naboeffekter av oppgradering.

foto: SINTEF

Ønsker flere kommuner med
– Kommuner bør aktivt og systematisk kontakte alle som kjøper bruktbolig for å gi gode råd til folk om å energieffektivisere eldre boliger, skriver SINTEF Byggforsk i pressemeldingen.

Prosjektet har hatt som mål å evaluere kommunens energirådgivningstjeneste, og forstå hvordan man får boligeiere til å energieffektivisere ved å utnytte hvordan holdninger sprer seg gjennom sosiale prosesser.

I følge SINTEF vil kunnskapen være nyttig for alle som jobber med energirådgivning, spesielt for kommuner som har planer om å sette i gang slike tjenester.

Seniorforsker Åshild Lappegard Hauge ved SINTEF Byggforsk bekrefter at det er et mål å få enda flere kommuner til å tilby aktiv energirådgivning.

– Vi håper dette fører til at flere eldre eneboliger blir mer energieffektive, sier hun til NTB.

Nøytrale råd verdsettes
Gratis energirådgivning for beboere i Asker er et tilbud som blir benyttet av befolkningen og rapporten viser at boligeierne har verdsatt å få nøytrale råd om oppgradering fra noen som ikke tjener penger på valgene de tar.

Åshild Lappegard Hauge
Seniorforsker ved SINTEF Byggforsk. Foto: SINTEF

Rapportens konklusjon sier at kommunen aktivt og systematisk bør kontakte alle som nettopp har kjøpt bruktbolig – helst før de flytter inn.

Fordelen er at man kommer i kontakt med boligeiere før de gjør tiltak som kan hindre energieffektivisering, også de som ikke er interessert i en slik effektivisering i utgangspunktet, skriver SINTEF i pressemeldingen.

– Vi anbefaler samarbeid med forskningsmiljøer og studenter som kan skrive bachelor- og masteroppgaver om energirådgivning. Når flere kommuner får faste energirådgivere, vil det inspirere de som jobber i tjenesten til å møtes og lage felles strategier, sier Hauge til NTB.

 

kilde: NTB

Forrige artikkelTar verden til Trondheim
Neste artikkelMå vinne i morgen