Fra utpå kvelden søndag 13. desember til mandag morgen ventes økt stjerneskuddaktivitet i anledning meteorsvermen Geminidene.

På bestemte tider av året kan vi oppleve meteorer eller stjerneskudd i store antall. De plutselige lysstripene skyldes små kosmiske partikler, vanligvis støv fra kometer, som kommer inn i jordatmosfæren med en fart på opptil 250 000 km/t. De fleste er utrolig nok bare på størrelse med et sandkorn. Både partiklene og luften varmes opp på grunn av friksjonen, og det er dette vi ser som meteorer.

I år kan fenomenet sees helt uten forstyrrende månelys, det skriver Himmelkalenderen.com. 

Aktiviteten til meteorsvermene varierer fra år til år, og det er ofte en komplisert affære å forutsi hvor flott en sverm vil bli. Forhold som vær, månefase og lokal lysforurensing har dessuten svært mye å si for synligheten. Jo mørkere nattehimmel, desto bedre.

Førjulstradisjon

Geminidene er en av de flotteste og mest pålitelige av alle årvisse svermer, forutsatt at man har flaks med vær og månefase. Været får bli som det blir. De øvrige forhold ligger faktisk veldig godt til rette i år:

For det første inntreffer Geminidene denne gang mens det er nymåne, så det vil ikke være noe månelys som forstyrrer observasjonene. For det andre ventes svermens antatte maksimum å komme utpå natta, hvilket også er fordelaktig.

Maksimum for 2020-utgaven er anslått til mandag 14. desember i 2-tiden på natta. Anbefalingen blir derfor å følge med på himmelen fra utpå kvelden søndag 13. desember og helt fram til morgengry mandag.

Svermen kan sees fra hele landet og observeres med det blotte øye, ikke kikkert. Geminide-meteorer er lyssterke, middels hurtige og kommer i alle slags farger.

Gode skyprognoser

Meteorologisk institutt har også publisert en skyprognose i forbindelse med fenomenet. De skriver på sin Twitter-konto at det er Nordvestlandet, Trøndelag og Nordland som trolig vil få gode muligheter til å nyte nattehimmelen.

Grafikken under viser skyprognosen klokken 03.00, natt til mandag. 

Grafikk: Meteorologisk institutt

Nyttige observasjonstips

Den beste tiden å observere meteorer er generelt sett før morgengry. Det er fordi nattehimmelen i morgentimene vender mot den delen av verdensrommet som Jorda selv beveger seg mot. Den delen av Jorda hvor det er tidlig morgen får således kometstøvet «rett i fleisen».

Store deler av Trøndelag og Nordvestlandet ser ut til å være kjempeheldige, dersom prognosene stemmer. Meteorologisk institutt sine beregninger viser nemlig skyfri himmel over store deler av landsdelen med unntak av indre strøk mandag klokken 09.00:

Grafikk: Meteorologisk institutt

Nettstedet Himmelkalenderen skriver at dersom du ønsker å oppleve meteorsvermer på sitt beste er det nødvendig å observere fra et mørkt sted. Finn deg helst et område som har vidt utsyn til himmelen og dessuten ligger et stykke unna sterke lyskilder, slik at øynene kan tilpasse seg mørket. Legg vekk mobilen!

Forrige artikkelKontrollutvalget får fortsatt motta og behandle varsler på politikerne
Neste artikkelNettside der alle kan varsle om Trondheim kommune vedtatt