495 nye koronasmittede i Oslo og 1150 totalt i Norge 16. mars.  Ingen nye smittede i Trondheim og fortsatt lav ukesmitte her

Oppdatering 29/3:
I uke 11 var det kun fem nye personer som fikk påvist Covid-19 i Trondheim. Den uken var det også fem dager med ingen nye smittede. Antall nye smittede økte til 14 sist uke (til og med 28/3). Men det er fortsatt lavere  enn i uke 10 da det 17 nye smittede.

På landsbasis og i Oslo har smitten gått litt ned siste uke siden smittetoppen som du kan lese mer om lenger ned i denne artikkelen. Men bare i går fikk 681 nye personer påvist koronasmitte i Norge. I Oslo var det hele 261 personer som fikk positiv smittetest i går.

Smitterekorder i Norge og Oslo
Den 17. mars våknet man til nyheten om at det var satt nye smitterekorder i Oslo, i en del andre kommuner samt nasjonalt. For første gang i pandemien var det flere enn 1000 personer som fikk påvist Covid-19 i løpet av en dag i Norge. Dette var ikke uventet etter økende smitte hovedsakelig i Oslo og på Østlandet. Men i Trondheim har vi en helt annen situasjon. Her fikk ingen nye påvist koronasmitte i går. De ukentlige smittetallene har også holdt seg lave siden slutten av januar.

Smittetall ned i forrige uke
I mellomjulen satte Trondheim smitterekord etter smitterekord. Den siste ble satt 30. desember med hele 83 nye smittede denne dagen. Etter at det ble satt inn kraftige tiltak gikk smitten ned med over 90 % til slutten av januar til kun 35 nye smittede den uken. Antall smittede fortsatte ned i februar, og i forrige uke hadde man kun 17 smittede totalt.

Smitten i Trondheim har vært lav siden slutten av januar. Sist uke er uke 10, og da gikk smitten ned fra uken før

I går var det ingen smittede i Trondheim og mandag tre. Så det kan bli nedgang denne uken også. Men som man så i desember, og i andre kommuner nå, kan smittesituasjonen snu fort. Dette gjelder spesielt med de nye muterte virusene som kom over nyttår.

Les også:
Her er oppdaterte smittetall og antall vaksinerte for Trondheim og Trøndelag

Smitten nasjonalt er stigende
VG sin oversikt har Trondheim nå 17,3 smittede per 100 000 innbyggere siste 14 dager. Til sammenlikning har Oslo 527,5 og nasjonalt er tallet 189,7. Smitten er stigende nasjonalt, og Norge er nå inne i den tredje smittebølgen.

Det var 1150 nye smittede i Norge i går. Vi er nå inne i en tredje smittebølge i pandemien som startet i mars i fjor. Foto: Skjermbilde fra VGs Coronaspesial.

R-tallet er 1,4 
I gjennomsnitt smitter en smittet person 1,4 nye nå (r-tallet). Hvis den trenden fortsetter vil det ta ti dager for smittetallene å doble seg. Dette opplyste helseminister Bent Høie på en pressekonferanse i dag.

Den siste uken har Oslo, kommuner i Viken fylkeskommune og mange andre kommuner forsterket smittereglene. Den neste uke vil vise om det er nok, og så kommer påsken.

Slik er smittesituasjon i Norge etter smittetallene som kom i går. Det er mest smitte i og rundt Oslo, i Viken, enkeltområder på Vestlandet og i Bodø. I Trøndelag er det noe smitte på Hitra, Frøya og på Oppdal der de satte inn sterke tiltak i går. Foto: Skjermbilde fra VGs Coronaspesial.
Forrige artikkelHoldt pressekonferanse om Covid-19
Neste artikkelCovid-19 i Trondheim og Trøndelag