Trondheim er nå en «grønn» by. Etter stor nedgang i smitten fram til slutten av januar har smittetallene gått videre ned i februar, og holdt seg stabilt lave i mars.

I desember steg antall nye personer med påvist Covid-19 smitte bratt i Trondheim. Det ble satt smitterekord etter smitterekord, og 30. desember kom den siste med hele 83 positive koronatester. Totalt i romjulen var det hele 360 personer som testet positivt. Etter både lokale og sentrale tiltak gikk smitten kraftig ned. Etter fire nye smittede 26/1 var det totalt 35 personer som testet positivt den uken. En nedgang på over 90 % siden romjulen.

Det er blitt 90 % færre smittetilfeller sist uke i forhold til romjulen. Tall fra Trondheim kommune.

Trondheim er nå en «grønn» by (Oppdatering 8. mars):
Siden slutten av januar har smittetallene fortsatt ned til et foreløpig minsteantall i uke 7 med 15 nye smittetilfeller. På tross av at det har blitt mer innslag av mutert virus i februar har ikke smittetallene gått tilsvarende opp. Trondheim er nå en «grønn» by da vi nå har et smittetall på 20,5 per 100 000 innbyggere siste 14 dager i følge VG sine tall. Det samme er tilfelle med Trøndelag og Møre og Romsdal som er de eneste fylkene i Norge som nå er grønne.

Covid-19 smitten har gått videre ned i Trondheim siden slutten av januar. Uke 9 er fra 1.- 7. mars.

Les også:
Her kan du lese oppdaterte smittetall og vaksinerte for Trondheim og Trøndelag 

Full fest mens byen satte ny smitterekord


– Fulgt tiltakene lojalt

Trondhjemsavisa har intervjuet kommuneoverlege Tove Røsstad om den positive utviklingen.

Kommuneoverlege Tove Røstad. Foto: skjermbilde Trondheim kommune TV

– Smittetallene er gått ned 90 % siden romjulen. Hva tenker du er hovedgrunnen til det?

– Hovedgrunnen er de strenge tiltakene som folk har holdt seg lojalt til. Man har
vært mindre sammen sosialt og holdt god avstand.

– Hva tenker du om tiltakene som er nå. Er det snakk om lettelser innenfor nærmeste tid?

– Det kan bli lettelser på den lokale forskriften. Så om smittetallene holder seg, vil det kunne komme et forslag om det på formannskapsmøtet i neste uke, sier Tove Røsstad.
Forenklet testmetode kommer
Det har vært to større smitteutbrudd med det muterte koronaviruset fra England i Nordre Follo og i Oslo. Det ser ut til å være mer smittsomt og har medført strenge smitteverntiltak i disse kommunene og i nabokommunene. FHI melder i dag at dette viruset er påvist ved 135 smittetilfeller og i seks fylker. Men ikke i Trondheim og Trøndelag.Oppdatering: Trondheim kommune melder lørdag 30/1 at en person som kom fra Storbritannia til Trondheim for over to uker siden har fått påvist det muterte viruset. Men vedkommende var i trygg og korrekt isolasjon, og har blitt friskmeldt. Trondheim kommune skriver at de har full kontroll på smittesporingen og det er ikke påvist spredning av det muterte viruset. 

– Enn det muterte viruset fra England. Hvordan er beredskapen i forhold til det? 


– Vi forholder oss til det som til andre koronavirus ved at vi har lav terskel for testing og grundig smittesporing. Det er det første 
og viktigste tiltaket. Det andre vi har gjort, er at så lenge situasjonen er så uavklart i Østlandsområdet, har vi bedt folk som kommer derfra eller har hatt besøk derfra de siste dagene om å teste seg. Det er det mange som har gjort. Men det er så langt ingen som har testet positivt som vi kan sette i forbindelse med utbruddet av mutert virus på Østlandet.  
Kommuneoverlege Tove Røsstad sier at de som tester positivt og har ukjent smittekilde blir undersøkt spesielt i forhold til det muterte viruset fra England. Hun opplyser at St Olavs hospital har mulighet til å sende ti tester i uken til Folkehelseinstituttet.

– Kan den kapasiteten økes?

Det er planlagt en forenklet testmetode for kjapt å sjekke om det kan være Englandsviruset.

– Den er i ferd med å utarbeides?

– Ja, og jeg vet ikke hvor langt man er kommet i dette. Men St Olavs Hospital anslår at den kan være klar om en til to uker. Hvis vi kan teste dette lokalt, vil vi ha en helt annen mulighet til å følge smittesituasjonen tett, sier kommuneoverlege Tove Røsstad avslutningsvis til Trondhjemsavisa.

Les også: Covid-19 i Trondheim og Trøndelag

Forrige artikkelHer kommer Trondheims første sted for gruppevaksinering
Neste artikkelAdvarer mot kraftige vindkast