Sju av ti kvinner får problemer med underlivet etter graviditet, for mange går det ut over sexlivet. 

Gjennom trening kan man få hjelp med plagene, ifølge fysioterapeut og stipendiat Merete Kolberg Tennfjord ved Norges Idrettshøgskole.

– Mange kvinner opplever et press om at kroppen raskt skal bli bra etter en fødsel. Men det er veldig vanlig å ha plager i bekken og underliv, og mange opplever at det går ut over seksuallivet, sier Merete Kolberg Tennfjord til NTB.

Ønsker mer informasjon om forebygging
I doktorgraden har Tennfjord fulgt 300 friske, førstegangsfødende kvinner. Treningsprogrammet startet seks uker etter fødsel og varte i fire måneder, og omfattet hele kroppen. Spesielt ble det fokusert på bekkenbunns-trening.

– Vi så at det var færre kvinner i treningsgruppa som fikk problemer med underlivet, forteller Tennfjord.

foto: NIH

Funnene viser at de mest hyppig rapporterte underlivsplagene er smerter fra bekken og underliv, følelsen av at skjeden er mer åpen, samt at underlivet er tørt og sårt. Hun mener at det er på høy tid å snakke mer om slike plager.

– Både jordmor og lege som følger den gravide før fødselen, og lege og helsesøster som følger mor etterpå, bør være bevisste på de plagene som kan oppstå, sier hun.

Tennfjord, som også er utdannet fysioterapeut, har opplevd at mange er redde for at kroppen ikke skal komme tilbake til det normale igjen.

– Da må man også tenke på hva kroppen har klart å få til. Kvinnen har gjort en real jobb som bør applauderes. Det første året etter fødselen er mor i en helingsprosess. De aller fleste får et normalt liv og et godt sexliv igjen etterpå, poengterer Merete Kolberg Tennfjord.

Forrige artikkel– Bort med bomringer
Neste artikkelSpørrende til Trondheim-politikers millioninntekt