Naturvernforbundet i Trondheim ønsker å omplassere en «dødsdømt» jerv til Bymarka nå etter at Jervtrud er død. – Jervtrud har vært en berikelse og opptrådt eksemplarisk.

Jervtrud ble avlivet tirsdag kveld. – plass til ny jerv i Bymarka
Byjerven Jervtrud ble avlivet tirsdag kveld. Hun var i dårlig helsemessig forfatning og hadde lav vekt. Statens Naturoppsyn valgte derfor å avlive Gjertrud.

– Det er plass til en ny jerv i Bymarka. Det er mye bedre enn at man dreper jerv ved hiuttak. Jervtrud har jo også opptrådt eksemplarisk i forhold til sau i Bymarka, og det kan blant annet skyldes god tilgang på annen naturlig og mer lettfanget mat (rådyr og vafler) sier Gaute Rolv Dahl, leder i Naturvernforbundet i Trondheim.

Ikke bare vafler på menyen. Jervtrud med skillingsbolle ved Elgsethytta 14. juni i år. Viltkamera: Gaute Rolv Dahl

Singellivet, ny jerv kan teste viltkorridorene
– «Singellivet» hennes trigget nok ikke tilbøyeligheten til å hamstre mat på samme måte som om hun hadde hatt unger.

– Det er ikke kjent at andre jerv har besøkt Bymarka, verken før eller siden hun kom. Det er derfor ikke usannsynlig at en omplassert jerv heller enn å gå ut av Bymarka vil slå seg til ro i Bymarka. Vi har jo også kun en fungerende viltkorridor til Bymarka, Leinstrandkorridoren, og da får man også testet om den fortsatt er god nok for dyr som jerv for å gå inn og ut av Bymarka, avslutter Rolv Dahl.

Vil ha ny Byjerv. Gaute Rolv Dahl, leder i Naturvernforbundet i Trondheim. Foto: Snorre Vikdal

Jerv drepes ved hiuttak i Norge
I Norge drepes jerv med sine unger i hiet hvis man mener de tar for mye sau eller rein. Dette er en praksis som er sterkt kritisert av mange, og der Statens Naturoppsyn svært motvillig gjør jobben. I serien Villmarkas Voktere på NRK så man hvordan dette skjer i praksis.

Jervtrud Norges eldste kjente jerv
Jervtrud ble Norges eldste kjente jerv med sine minst 18,5 år. Nøyaktig alder vil nå kunne fastslås etter hennes død. Jervtrud hadde en svært oppsiktsvekkende historie der hun flyktet fra et hiuttak i Hedmark i 2001 og de 150 kilometrene til Bymarka. Hennes tre unger ble drept i hiuttaket, men Jervtrud klarte å rømme. Adresseavisen har skrevet om teoriene om hvorfor hun kom til Bymarka.

Forrige artikkelJervtrud er død, se siste video
Neste artikkelRosenborg får kjøpe alle Lerkendal-aksjene

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here