Oppdaterte tall fra Poll of Polls 16. august 2017. Foto: skjermbilde fra Poll of Polls

Arbeiderpartiet har rast på meningsmålingene i august, og KRF kan gå mot sitt dårligste valgresultat siden 1930-tallet. Det ser ut til å bli et rekordjevnt valg der partiene rundt sperregrensen kan avgjøre.

Poll of polls måler gjennomsnittet, AP har hatt stor nedgang
I august har det kommet svært mange meningsmålinger. Enkeltmålinger kan sprike, men tendensen på mange viser at Arbeiderpartiet har hatt en stor nedgang siden i vinter. Poll of polls systematiserer målingene, og tendensen er helt klar på deres gjennomsnitt av målinger til Stortingsvalget 11.september. Arbeiderpartiet har nå på gjennomsnittet av målingene i august en oppslutning på 29,6 %. Enkeltmålinger som NRK sin meningsmåling på tirsdag er en av grunnene til det. Arbeiderpartiet fikk en oppslutning på 27,1 prosent, noe som er den dårligste målingen for Arbeiderpartiet siden 2013. Det samme så man hos VG i deres meningsmåling 4. august. I den siste målingen i Sør-Trøndelag, 26. juni for Adresseavisen og NRK, hadde AP en nedgang på 4,7 %.

AP ved leder Jonas Gahr Støre har dårlige meningsmålinger.
AP ved leder Jonas Gahr Støre har dårlige meningsmålinger. Foto: Foto Pål Laukli , Arbeiderpartiet

 

KRF MOT SITT DÅRLIGSTE STORTINGSVALG?
På Poll og polls sin gjennomsnittsmåling hittil i august ligger KRF på 5,0 %. Om dette blir resultatet 11. september vil KRF gjøre sitt dårligste stortingsvalg siden de stilte lister i alle fylker.  I 1936 stemte 1,4 prosent av velgerne på KRF i stortingsvalget, men da stilte de kun med liste i Hordaland. Siden da har KRF hatt 5,5 % eller mer i alle Stortingsvalg. NRK har laget sak på dette i dag, men da basert på deres egen måling denne uken som ga 5,5 % til KRF. Poll of Polls viser at situasjonen faktisk er enda verre for KRF. I Sør-Trøndelag hadde KRF kun 2,1 % på den siste meningsmålingen, så her virker Knut Arild Hareide å få liten drahjelp.

KRFs partileder Knut Arild Hareide mot historisk dårlig valgresultat?
KRFs partileder Knut Arild Hareide mot historisk dårlig valgresultat? Foto: Mona Hovset, KRF.

 

Partiene rundt sperregrensen vil trolig avgjøre regjeringsspørsmålet
Alt tyder på at partiene rundt sperregrensen vil avgjøre hvem som får sitte i Regjering etter valget 11. september. På Poll of Polls sitt gjennomsitt for august får SV 4,9 %, KRF 5,0 %, Venstre 3, 6 %, MDG 3,6 % og RV 2,9 %. Med sperregrensen på 4,0 % i Norge for å få utjevningsmandater, vil de partiene som klarer å bryte den få stor uttelling i antall representanter. Dette vil med stor sannsynlighet avgjøre om det blir Erna Solberg eller Jonas Gahr Støre som blir statsminister etter valget.

 

Forrige artikkelFortsatt Pstereo-billetter igjen
Neste artikkelSamuel betalte første Rosenborg-avdrag

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here