– Det nye forslaget er en delseier for oss. Det er et viktig steg på veien, men vi føler ikke vi at vi er i mål enda, sier leder for AUF i Trøndelag Julie Indstad Hole. 

AUF i Trøndelag arrangerer fakkeltog for å stoppe returene, på Trondheim Torg 20. november.

Ønsker timeout
Over 30 organisasjoner har allerede sluttet seg til saken og fakkeltoget, mens over 2500 trøndere har meldt sin interesse på Facebook.

«Nok er nok! Vi arrangerer fakkeltog i Trondheim der målet er å vise solidaritet med oktoberbarna og kreve en umiddelbar stans i utsendelser av flyktninger til Afghanistan,» skriver AUF i Trøndelag på Facebook.

Leder for AUF i Trøndelag, Julie Indstad Hole, forteller at bakgrunnen for fakkeltoget er saken om oktoberbarna og returene. AUF mener at man burde gå for midlertidig stans av alle returer til Afghanistan, fordi det er et krigsherjet og utrygt land.

Leder for AUF i Trøndelag, Julie Indstad Hole. Foto: Trondheim Kommune

– Vi mener Norge ikke kan være bekjent med å sende tilbake folk til Afghanistan, slik situasjonen er nå. Derfor mener vi at man burde gå for midlertidig stans, tatt en timeout, gått igjennom hele regelverket og sørge for at oktoberbarna får behandlet sakene sine på nytt, sier Holen.

Delseier
Arbeiderpartiet snudde også nylig i saken. Etter det Hole omtaler som massivt press fra grasrota, fikk de flertall for de fire forslagene partiet fremmet i Stortinget i går.

Dette innebærer en midlertidig stans i returer av enslige og mindreårige asylsøkere.

– Det nye forslaget er en delseier for oss, det er et viktig steg på veien, men vi føler ikke at vi er i mål enda, sier leder for AUF i Trøndelag Julie Indstad Hole.

Hole mener det er viktig at oktoberbarna får vurdert sakene sine på nytt, og forteller at AUF kommer til å følge med på hva det nye forslaget vil innebære og hvilke nye sårbarhets-kriterier sakene skal vurderes ut i fra.

-Synd at det ikke vil gjelde alle
Tidligere i år har engasjementet rundt Abbasi-saken vært enorm og fått mye oppmerksomhet i media. Hole uttrykker at AUF synes det er synd det nye forslaget ikke gjelder for alle og trekker frem Taibah Abbasi.

Full støtte blant elever i Trondheim 4. oktober, for at (f. h.) søsknene Yasin Abbasi (20) og Ehsan Abbasi (15) skal få bli. Mona Elfareh (i midten) holdt appell for venninnen Taibah (18) (nr. 2 fra v.). Til v. Silje Sliper fra demonstrasjonskomiteen. Foto: Bjørn Lønnum Andreassen

– Det som er trist med dette, og grunnen til at vi kaller det en delseier, er at det ikke vil gjelde alle. Man vil ha en midlertidig stans av de som er enslige og mindreårige. Derfor kommer ikke Taibah Abbasi inn under de kategoriene, og vil ikke få saken behandlet på nytt eller på nytt grunnlag. Og det synes vi er synd.

– Vi er bare så vidt i gang og kampen kommer til å fortsette, avslutter hun.

Forrige artikkelEndelig klarsignal for arbeid på Sluppenbrua
Neste artikkelAvslører fake news i sosiale medier