Korona-tiltakene trappes gradvis ned. Sju tiltak fjernes etter påske når smitteverntiltak er på plass

I går ga oppvekst- og utdanningsdirektør Camilla Trud Nereid i Trondheim kommune og andre kommuner beskjed om at de ikke var klare for full åpning av barnehager og skoler uken etter påske. I dag ble de hørt av regjeringen.

Statsminister Erna Solberg kunne fortelle at siden man har fått god kontroll på Korona-smitten vil det skje en gradvis nedtrapping av tiltakene. Åpning av barnehager fra mandag 20. april, og av 1.- 4. klasse og SFO fra 27. april var to av de viktigste.

Smitteverntiltak på plass først
Statsminister Erna Solberg presiserte at jobben nå er å beholde fortsatt kontroll på spredningen av Korona-viruset.

Statsminister Erna Solberg. Foto: Thomas Haugersveen/Statsministerens kontor

– Hvis vi lykkes med å kontrollere smitten framover kan vi åpne opp mer, men hvis vi mislykkes må vi altså stramme inn igjen.

– Regjeringen har i dag besluttet å gjøre sju endringer. Men alle har en grunnplanke, og det er at vi skal ha gode regler for smittevern på plass. Derfor skal folkehelseinstituttet sammen med fag- og bransjeorganisasjoner jobbe med standarder for smittevern innenfor de ulike områdene, sa Erna Solberg på pressekonferansen.

Når smitteverntiltakene er klare og kan brukes vil de sju tiltakene gradvis trappes ned.

– Gir barnehager og skoler god tid  
De to første tiltakene statsminister Solberg tok opp var åpningen av barnehager 20. april og småskolen inkludert SFO fra 27. april.

– Da gir vi barnehager og skoler god tid til å planlegge åpning. Foreldre, barn og ansatte får trygghet for at vi har de nødvendige smitteverntiltakene på plass. Vår ambisjon er at alle elever på en eller annen måte skal komme tilbake på skolen før sommeren, sa Erna Solberg på pressekonferansen i dag.

Hun viste også til at 2. og 3. trinn på yrkesfaglige linjer på videregående skole også åpnes opp fra 27. april dersom det kan gjøres på smitteforsvarlig måte. Studenter som er i slutten av sine gradstudier på universiteter, høyskoler og fagskoler, og som er helt avhengig av utstyr på sine læresteder, vil også kunne komme tilbake til sine læresteder fra 27. april.

Hytte- og frisørforbud oppheves etter påske
Fra 20. april vil også forbudet mot å overnatte i sin hytte om den er i en annen kommune oppheves.

– Men oppfordringen om å begrense unødvendig fritidsreiser gjelder framdeles, presiserte statsminister Erna Solberg.

Fra 20. april vil også psykologer, fysioterapeuter og optikere kunne åpne for en større del av sin vanlige praksishverdag. Det samme vil blant annet frisører fra 27. april. Forutsetningen der er som ved de fleste andre endringene at nødvendige smitteverntiltak må være på plass.

Forrige artikkelÅpner ikke barnehager og skoler fullt uka etter påske
Neste artikkelEktemann siktet for drap. Politiet ber om biltips