Venstres Erling Moe tror Bystyret vedtar lobbyregister siden mange partier inkludert AP støtter det. 

KRF og Senterpartiet kraftig ut mot forslaget
Forslaget om lobbyregister kom opp i mars og forslagstiller var Erling Moe fra Venstre. Ordfører Rita Ottervik fra AP, sammen med et samlet bystyre støttet initiativet. Nå er saken utredet og skal opp i Bystyret i morgen. KRF og Senterpartiet går kraftig ut mot forslaget i Adresseavisen i dag.

Saken om lobbyregister skal opp i Bystyret torsdag 28. september. Foto: Snorre Vikdal

Sak rundt Overvik og Høyres Yngve Brox for to uker siden 

For to uker siden så man at tidligere gruppeleder for Høyre, Yngve Brox, som har permisjon fra Bystyret, deltok på et Høyre-møte om Overvik sammen med daglig leder for Overvik. Dette var samtidig som Brox har hatt konsulentoppdrag for Overvik. Hadde ikke Adresseavisen skrevet om saken ville ikke man visst om dette. 
Dette viser vel behovet for et lobbyregister?

– Jeg vil ikke si noe om enkeltsaker, og kommentere det rundt Yngve Brox som sak, sier Venstres gruppeleder Erling Moe.

– Men poenget med lobbyregister er at man skal få innsyn i påvirkningprosesser som foregår, og at befolkningen skal ha innsynsmulighet, det er det som er poenget. Det er derfor det er så viktig å få det på plass. sier Venstres Erling Moe.

Erling Moe, gruppeleder i Venstre, står bak forslaget om lobbyregister. Foto: Trondheim kommune

Senterpartiet og KRF går mot forslaget da de mener det blir for omfattende og at det kan ha personvernproblemer. Hva tenker du om de argumentene?

– Det er ingen personvernproblemer. De folka som ønsker å påvirke politiske prosesser må kunne tåle at det er offentlig sier Erling Moe.

Erling Moe sier også at det er opp til den enkelte politikers skjønn om hva som skal loggføres, og hva man skal legge i det.

– Skjønn er noe politikere har trening i å utøve, det er en del av politikergjerningen. Så jeg ser ikke de praktiske problemene overhodet som KRF og SP er opptatt av, sier Venstres Erling Moe.

Arbeiderpartiet vil stemme for lobbyregister
Kommunalråd Marek Jansinski i AP forteller at AP vil støtte et lobbyregister. Men de vil nok også fremme en del andre vedtak forteller han.

– Blant annet må det tydeliggjøres en felles standard for hvordan det skal praktiseres. Men vi er ikke ferdig med forhandlingene rundt dette i koalisjonen enda, uttaler Marek Jansinski.

Marek Jansinski fra AP forteller at det forhandles om reglene for lobbyregisteret. Foto: Snorre Vikdal

Tror du forslaget om lobbyregister får flertall i Bystyret?
– Jeg håper og tror det, det ser sånn ut akkurat nå, sier Erling Moe, gruppeleder for Venstre.

Trondheim vil bli første kommune i Norge med lobbyregister

Rådmannen i Trondheim har kontaktet kommunene Oslo, Stavanger, Bergen, Kristiansand og Bærum. Ingen av de har innført lobbyregister. Det er heller ikke lobbyregister på Stortinget.

Transparency international er heller ikke kjent med at kommuner har opprettet lobbyregister. Så om Trondheim kommune vedtar et lobbyregister vil man bli først i Norge.

Transparancy International har sammen med KS laget heftet «Beskytt kommunen- Håndbok i antikorrupsjon», som blant annet tar opp om lobbyvirksomhet. Foto: Skjermdump
Forrige artikkelStor respekt, men tro på seier mot Vardar
Neste artikkelKun tre poeng som gjelder

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here