Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre og tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland advarte mot et kaldere Norge og skattekutt. Velferden må bygges på fellesskapsløsninger, og vil koste. 1000 flere lærere i Gahr Støres første budsjett. 

Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre og tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland besøkte Dokkhuset i går på sin sofaturne. Sammen med programleder Anne Grosvold ble det en time som var innom mange tema.

Advarte mot et kaldere Norge
Både Jonas og Gro advarte mot et kaldere Norge. Noe de mener det har blitt i de fire årene under denne blå-blå regjeringen, og spesielt etter at Sylvi Listhaug fra FRP ble innvandrings- og integreringsminister. Dette skaper skarpere fronter mener de, og Gahr Støre fortalte at han hadde vært på ID-feiring på fredag der muslimer hadde fortalt at det hadde blitt mer krevende å være muslim i Norge.

Ap-leder Jonas Gahr Støre advarte mot et kaldere Norge og skattekutt. Foto: Snorre Vikdal

– Velferden vil koste, vi har ikke råd til skattekutt
Både Gro Harlem Brundtland og Jonas Gahr Støre var enige om at Norge ikke har råd til skattekutt. Velferden vil koste mer i framtiden, både gjennom at vi blir flere eldre, og at det er mange unge, og spesielt unge menn som har falt ut av skole og arbeidsliv. Disse må hjelpes inn igjen og det vil koste, viste de til. Gahr Støre viste også til at Trondheim kommune har et prosjekt med flere menn inn i helsefagene. Dette har vært vellykket omskolering, og noe som må satses videre på sa han.

Gro viste til at AP ønsker en velferd som bygger på fellesskapsløsninger slik hun også jobbet med som statsminister. Jonas viste til at AP vil gå tilbake til skattenivået i 2014. Det vil si at man tar tilbake 15 milliarder av de 21 milliardene som den blå-blå regjeringen har gitt i skattekutt. Skattekutt som Gahr Støre viste til at regjeringen hadde sagt var moderate. 2/3 av moderat er ikke drastisk sa han.

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland ønsker at velferden bygger på fellesskapsløsninger. Foto: Snorre Vikdal

Flere lærere, lenger pappaperm
Jonas Gahr Støre la også fram deler av sitt «veikart», hva han skal gjøre i sin første tid som statsminister. Han fortalte at han vil bevilge penger til 1000 nye lærere i sitt første budsjett. Disse skal blant annet hentes fra de 40 000 utdannede lærere som ikke jobber som lærer lenger. Pappa sin del av svangerskapspermisjonen skal økes igjen, det var både Gro og Jonas enig om.

Godt besøkt og litt humor
Det godt besøkte sofamøtet inneholdt også litt humor. Og mest latter ble det når programleder Anne Grosvold dro en vits om innvandrings- og integreringsminister Sylvi Lysthaug. Det var om integreringsminister Sylvi Listhaugs svært omstridte besøk i Sverige sist uke:

Når Listhaug møtte den svenske integreringsministeren hilste den svenske ministeren med at jeg er den svenske integreringsministeren. Listhaug svarte da: «inte jag heller», spøkte Grosvold med.

Dokkhuset var fullsatt til sofamøtet med Jonas og Gro. Foto: Snorre Vikdal

 

Forrige artikkelFlere A-ha-billetter til Sverresborg-konserten
Neste artikkel– Rita forstår ikke pressens rolle i et demokratisk samfunn

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here