Senterpartiet gikk ut i media tre ganger og krevde granskning av Overvik-utbyggingen. Første gang var i august 2016. – Ikke hørt et ord, sier Kontrollkomiteens leder Rolf Jarle Brøske (H).

Overvik- fra landbruksjord til boliger, skolen ut 
I april 2014 ble Overvik i Bystyret omregulert fra landbruksjord til boliger. Overvik fikk også regulere området selv og de slapp å vente slik kommunaldepartementet ville. AP, H og Frp bestemte også i 2016 at de fikk flytte skolen ut av Overvik, noe utbyggerne vil tjene mye på. Senterpartiet har vært sterk motstander av omreguleringene av Overvik. Tirsdag 19/9 skal områdereguleringen til Overvik opp i Bygningsrådet.

Ned mot Overvik gård sommeren 2017. Foto: Snorre Vikdal

SP har tre ganger krevd granskning av Overvik
Gruppeleder for Senterpartiet i Trondheim Marte Løvik, parlamentarisk leder Marit Arnstad og Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum gikk ut i Adresseavisen 13. august 2016 og krevde at Kontrollkomiteen måtte granske Overvik-utbyggingen. Men ingenting skjedde.

Senterpartitoppene Marte Løvik, Marit Arnstad og Trygve Slagsvold Vedum i Adresseavisen 13. august 16. Foto: Skjermdump

Etter nye avsløringer om OvervikKastbrekka og på Være Østre  gikk Marit Arnstad ut i Adresseavisen 22. november 2016 og krevde på nytt at Kontrollkomiteen skulle granske Overvik og de andre sakene. Ingenting skjedde.

Marit Arnstad i Adresseavisen 22. november 2016. Foto: Skjermdump

På landsmøtet til Senterpartiet i 25. mars i år gikk Marte Løvik ut i media nok en gang og krevde at alle saker i forbindelse med Grønn Strek og jordvern skulle behandles på nytt og granskes.

Marte Løvik, gruppeleder for SP i Trondheim, og leder for helse- og sosialkomiteen. Adresseavisen 25. mars 17. Foto: Skjermdump

Sendte aldri krav om granskning av Overvik
Men Senterpartiet sendte aldri inn noe krav til Kontrollkomiteen om at Overvik skulle granskes. Det viser protokollene fra Kontrollkomiteens møter. Det var en privatperson som sendte brev om både Overvik og Være før påske i år. Kommunerevisjonen undersøker fortsatt saken som skal opp i Kontrollkomiteen i etterkant.

Nidarosa har intervjuet Senterpartiets Marte Løvik, så Kontrollkomiteens leder Rolf Jarle Brøske fra Høyre om saken.

Vi har også over to dager prøvd å få intervju med Marit Arnstad, parlamentarisk leder i Senterpartiet. Men hun har ikke besvart eller ringt oss tilbake på våre mange forsøk.

Parlamentarisk leder i Senterpartiet Marit Arnstad. Foto: Senterpartiet

Både Marte Løvik og Marit Arnstad stiller til valg nå i 2017. Marte Løvik er 3. kandidat for Senterpartiet i Sør-Trøndelag. Mens Marit Arnstad er 1. kandidat i Nord-Trøndelag.

Marte Løvik: – Jeg snakket uformelt med leder i Kontrollkomiteen om saken

I august 2016 gikk du sammen med Marit Arnstad og Senterpartiets partileder Trygve Slagsvold Vedum ut i Adresseavisen. Dere krevde at Kontrollkomiteen måtte gå inn i Overvik-saken og se på om alt hadde gått riktig for seg. Hva gjorde du for at det skulle skje?

– Jeg forstod fort etter oppslaget og etter samtaler på rådhuset at det ikke ville bli flertall for et slikt forslag på det tidspunktet, derfor ble det ikke fremmet med en gang, men intensjon var å fremme det senere sier Marte Løvik.

-Men grunnen til at noe har skjedd i forhold til Kontrollkomiteen og Overvik er at en privatperson i mars 2017 skrev et varselbrev til Kontrollkomiteen om Overvik og opsjonsavtalen på Være. Så du har ikke meldt inn noe til Kontrollkomiteen selv?

– Nei

Har du snakket med noen i Kontrollkomiteen?
– Jeg har snakket uformelt med leder i Kontrollkomiteen om saken

Men du har ikke rettet noen formell henvendelse til Kontrollkomiteen i saken?

– Nei, det har jeg ikke gjort.

Hvorfor har du ikke gjort det?

– Fordi jeg ville vente med saken, jeg viste at Adressa jobbet med saken også, og ville vente på mer informasjon, sier Marte Løvik.

Marte Løvik, gruppeleder for Senterpartiet i TRondheim. Leder helse og velferdskomiteen. Foto: Trondheim kommune

Leder Kontrollkomiteen: – Ikke hørt et ord

Senterpartiet ved blant annet Marit Arnstad og gruppeleder Marte Løvik i Trondheim gikk gjentatte ganger ut i media og sa at de ville at Kontrollkomiteen skulle granske Overvik og andre utbyggingssaker. Har de henvendt seg til Kontrollkomiteen?

– Ikke hørt et ord, sier Rolf Jarle Brøske fra Høyre som leder Kontrollkomiteen i Trondheim kommune.

Gjennom andre i Kontrollkomiteen?

– Nei, har sett at Senterpartiet har hatt flere utspill i media knyttet til Kontrollkomiteen, men de har ikke henvendt seg til komiteen. Jeg har heller ikke på noe tidspunkt hørt at de har fulgt opp dette mot medlemmer i Kontrollkomiteen.

– Jeg har stusset over det, Senterpartiet har gått veldig høyt på banen i media, men ikke fulgt opp. Jeg undrer meg om det er medieoppslaget som er viktigere enn selve saken, sier Brøske.

Leder Rolf Jarle Brøske (H) sier at Kontrollkomiteen på selvstendig grunnlag, og spesielt på grunn av henvendelsen fra privatpersonen i mars, har valgt å gå inn å undersøke i forhold til Overvik og Være-saken.

Marte Løvik: Marit Arnstad krevde det, hun sa at den saken skulle tas opp i Kontrollkomiteen.

– Dette er matjordsaker i Trondheim kommune. Matjord er noe Senterpartiet snakker mye om i valgkampen. Senterpartiet går veldig offensivt ut i Adresseavisen tre ganger, krever granskning og ny behandling av jordvern-sakene. I august i fjor krevde du at Kontrollkomiteen skulle se på Overvik-saken, ingenting skjedde.

– Marit Arnstad krevde det, hun sa at den saken skulle tas opp i Kontrollkomiteen, sier Marte Løvik.

Dere står på bildet sammen. Du, Marit Arnstad og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum og overskriften er: «Trondheim driver råkjør i Overvik-saken». Og videre: «Sp sier at Kontrollkomiteen i Trondheim må ettergå den omstridte Overvik-utbyggingen».

– Her er vi uenige om hvordan ting skal gjøres.

Ved Overvik gård. Foto: Snorre Vikdal

Senterpartiets tredje utspill i media i mars 2017

Den tredje gangen var på Landsmøtet i Senterpartiet nå i mars.

– Etter det som da var kommet frem mente jeg det riktig at saken om Grønn Strek skulle tas opp på nytt, informasjon som da var kommet frem kastet et nytt lys på den saken og jeg mente at den må ha ny behandling. Men jeg sa også at behandling skal skje etter at Kontrollkomiteen har behandlet saken om Kystad, sier Løvik.

Det var Kystad-saken som skulle opp da, ikke Overvik.

– Ja, og Kystad-saken har en klar sammenheng med saken om Grønn Strek. Og det var den jeg sa skulle vurderes på nytt igjen etter at Kystad-saken har vært oppe i Kontrollkomiteen. Og det mener jeg fortsatt, en ny behandling av saken etter at den har vært i Kontrollkomiteen, komiteene og Bystyret. Men det har jeg ikke tenkt å foreslå før rapporten er ferdigbehandlet der. Det har jeg vært tydelig på hele veien, sier Marte Løvik.

Du har sittet seks år i Bystyret og vet hvordan saker formelt skal fremmes. Hvorfor har du ikke rettet en mer formell henvendelse til Kontrollkomiteen når ingenting skjedde og dette er en så viktig sak for Senterpartiet?

– Fordi jeg har ment at man skulle vente til et annet tidspunkt med å gjøre det.

Hvis Kystad-saken ikke hadde dukket opp, hadde du gjort det da?

– Ja, det hadde jeg, sier Marte Løvik.

Forrige artikkelFint høstvær framover
Neste artikkelGikk over 600 kilometer for skogen

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here