Marek Jasinski fra AP vil ha utredet Liverpool-modellen på Nyhavna slik at kulturnæringene ikke blir skviset ut. 

Enstemmig Formannskap støttet Jasinski
I formannskapet sist tirsdag foreslo kommunalråd Marek Jasinski fra AP at kommunen skal ha høy prioritet med å ivareta kulturnæringene på Nyhavna. Dette skal skje ved at Rådmannen tidlig skal legge fram en sak med forskjellige modeller. En modell Marek Jasinski framhevet var «The Baltic Triangle» i Liverpool. Forslaget som var støttet av KrF, Sp, SV og MDG ble enstemmig vedtatt i Formannskapet.

Marek Jasinski (AP) vil at kulturen skal ha høy prioritet på Nyhavna. Foto: Snorre Vikdal

Liverpool-modellen
Liverpool-modellen så Marek Jasinski når Formannskapet var på studietur i Liverpool. Det er området «The Baltic Triangle» som ligger sentralt i Liverpool ved Albert Docks og Liverpool 1 som er blitt omdannet. Før var det et industri- og lagerområde, men det er nå et område for kulturnæringer, restauranter og IT-industri.

Området «Baltic Triangle» i Liverpool. Foto: Baltic-creative.com

Du er opptatt av at vi skal få til mye bra kultur på Nyhavna?

– Ja, en av modellene jeg synes er spennende er den modellen Formannskapet så på når vi var på studietur i Liverpool, sier kommunalråd for Arbeiderpartiet, Marek Jasinski.

– En modell der de hadde et non-profitt AS som hadde ansvaret for en del eiendommer og drev utleie til kulturnæringer med visse kriterier. De la seg litt lavere i leiepris, og de bruker overskuddet, ikke til å betale overskudd tilbake til sine eiere, men til å videreutvikle vedlikeholdet. Og det de har fått til i Liverpool er å kjøpe nye eiendommer og ekspandere fordi det var en så stor suksess, sier Jansinski.

– Det virker som en svært spennende modell å se på da vi kan ikke la markedet styre og tenke at vi da skal få bevart kulturnæringene på Nyhavna. Da er jeg sikker på at de blir presset ut fordi leieprisene rett og slett blir for høye, sier Jasinski.

– For det ser man vel på Solsiden der man bare har Dokkhuset igjen nå?

– Ja, det er litt av paradokset når man tar et stort løft for en bydel, og så plutselig blir bydelen mye dyrere. Hva skjer med de som er der fra før?

Dokkhuset på Solsiden. Foto: Snorre Vikdal

– Er greit for de som eier en bolig, for da blir boligen mer verdt. Men hvis du leier mye areal, og driver en næring som ikke har den store profitten som kulturnæringene, da blir du fort skviset ut. Og da blir byen fattigere fordi Nyhavna jo er sentrumsnær og vi ønsker kulturen til byen, sier kommunalråd Marek Jasinski fra Arbeiderpartiet.

Forrige artikkelUka-17 åpnet med Ta De Du!
Neste artikkelBarna bor fast- fosterforeldrene flytter inn

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here