Nettside der alle kan varsle om Trondheim kommune vedtatt

Trondheim kommune vil i likhet med mange andre kommuner få en nettside der man enkelt kan varsle om korrupsjon, misligheter og andre kritikkverdige forhold. Foto: Snorre Vikdal, tekst fra Oslo kommune sin nettside

Blir også mulighet til å varsle anonymt. Enstemmig vedtatt i bystyret etter opprinnelig forslag fra Venstre, Høyre og Frp. 

Trondhjemsavisa har skrevet om at det i sist bystyre ble vedtatt at kontrollutvalget fortsatt skal kunne motta og behandle varsler på politikere i Trondheim kommune. I samme sak jobbet Trond Åm fra Venstre sammen med Høyre og Frp for at det også skulle bli en nettside der alle enkelt kan varsle om kritikkverdige forhold i kommunen. Til bystyret sist torsdag hadde forslaget fått støtte fra de fleste partiene. Det ble enstemmig vedtatt i møtet.

Andre kommuner har hatt nettsider
Trondhjemsavisa har tidligere skrevet om at kommunene Oslo, Drammen, Fredrikstad og Nittedal har en lett tilgjengelig nettside der alle kan varsle om korrupsjon, andre misligheter og brudd på etiske retningslinjer. Man kan også varsle anonymt. Trondheim kommune har ikke hatt disse løsningene for innbyggere og bedrifter. Det har derfor vært vanskelig for disse å vite hvor man skulle varsle om kritikkverdige forhold.

Gruppeleder Ingrid Skjøtskift (H). Foto: Snorre Vikdal

Gruppeleder Ingrid Skjøtskift i Høyre sa tidligere til Trondhjemsavisa at Trondheim kommune også burde få en egen nettside for dette.

– Ja, det bør vi ha. Det har jeg stilt spørsmål om tidligere. Det er ikke enkelt for eksterne å varsle i dag. Hvis man googler Trondheim kommune og varsling så får man ikke treff på et sted der man kan varsle om kritikkverdige forhold.

Nettside og også enkelt å varsle anonymt
Trond Åm sa ved framleggelsen av forslaget i bystyret at det også bør bli mulig å varsle anonymt. Han viste til at det er mulig i Oslo kommune gjennom en lett tilgjengelig nettside.

Trond Åm sitter i bystyret for Venstre. Foto: Benedikte Skarvik/Litteraturhuset i Trondheim

– Der mottas det ca. 250 varsler i året. Vi vet at terskelen for å varsle kan være svært høy. Noen ganger også umulig, med mindre det er mulig å gjøre det uten at man stikker hodet fram for all verden. 

Dette fikk Åm full støtte på gjennom det enstemmige vedtaket i bystyret. I det står det at man ønsker å åpne for at innbyggere, bedrifter og ansatte enkelt kan varsle anonymt gjennom en varslingskanal på nett. Det vises til at det for eksempel kan gjøres etter samme modell som Oslo kommune.


Les også: Oslo kommune fikk omtrent 250 varsler i 2019

Saken ble utsatt flere ganger
Den opprinnelige saken rundt varslingsregler skulle ha vært behandlet rett etter sommeren. Men saken ble utsatt i flere bystyremøter og kom først opp nå i november.

– Det var du og Venstre, Høyre og Frp som jobbet fram forslaget. Ved de to forrige bystyremøtene var ikke andre partier inne og støttet det før møtene, og saken ble utsatt. Nå i bystyret på torsdag støttet alle partier forslaget. Var det mye jobb å få de andre partiene med på det? 

– Nei, jeg opplevde at det var en konstruktiv tone i diskusjonen. Det var ganske lett å komme posisjonens ønsker i møte. De hadde noen forslag til endringer i formuleringer, men jeg opplevde at det var et gjensidig ønske om å få dette til, sier Trond Åm til Trondhjemsavisa.

Vil følge opp 
I vedtaket står det at kommunedirektøren skal komme tilbake med en sak til bystyret om hvordan dette kan løses gjennom dagens løsning der man har et varslingssekretariat for de ansatte i kommunen. Da vil også kostnader med forskjellige muligheter komme fram.  

– Når tror du kommunedirektøren vil kunne legge fram et forslag til hvordan dette skal gjøres?  

– Det er helt umulig for meg å si, det må nesten kommunedirektøren svare på.  

– Men sånn erfaringsvis hvor lang tid tar det sånn omtrent? 

– Jeg har faktisk ikke peiling. Det var jo et forslag som ble vedtatt i formannskapet i forrige uke som ble iverksatt dagen etter. I andre tilfeller kan det ta år. Jeg vet ikke hvor mye ressurser det tar for kommunedirektøren å gjøre dette. Det å ta en telefon til Oslo for å se hvordan modellen der fungerer vil ikke ta mye tid, men å etablere en nettløsning vil kunne ta lengre tid for eksempel, sier Åm.  

Men du tenker å følge det opp mot kommunedirektøren om det tar lang tid?

– Ja, helt klart.

Dette er vedtaket som et enstemmig bystyre støttet i sist møte. Foto: skjermdump fra Trondheim kommune

Les også:

Kontrollutvalget får fortsatt motta og behandle varsler på politikerne

Rita vil ikke at varsler mot politikere skal sendes kontrollutvalget

 

Forrige artikkelSe opp søndag kveld!
Neste artikkelSVs Haltbrekken siste listetopp til stortingsvalget 2021