Høyres gruppeleder Ingrid Skjøtskift sørget for at journalister fritt kan komme inn på Rådhuset igjen. Hun fikk med seg et enstemmig Formannskap i å gjeninnføre gammel praksis etter at det har vært flere episoder der journalister ikke har fått komme inn på Rådhuset.

Nidarosa skrev i går om at journalister fra Adresseavisen og NRK har blitt nektet adgang til Rådhuset. Adresseavisen fikk heller ikke fikk være tilstede på et gruppeledermøte der kun informasjon skulle gis. Ingrid Skjøtskift, Høyres gruppeleder reagerte kraftig på dette, og mente ordfører Rita Ottervik fra Arbeiderpartiet ikke forstår pressens rolle i et demokrati.

Et enstemmig Formannskap støttet Ingrid Skjøtskift (H) i dag

Full støtte til Høyres Ingrid Skjøtskifts forslag om åpent rådhus for journalister. Foto: Trondheim kommune

Skjøtskift tok opp saken i Formannskapet for to uker siden, men saken ble utsatt. I dag fremmet hun et forenklet forslag i to punkter:

  1. Formannskapet mener at rådhuset skal være mest mulig åpent for alle. Journalister skal ha utstrakt adgang til rådhuset. Praksisen i Trondheim skal ikke være mer lukket enn i Oslo rådhus og på Stortinget.

2. Formannskapet mener at journalister med gyldig pressekort skal
ha adgang til rådhuset innenfor rådhusets åpningstid (betjent
resepsjon). Adgangen skal ikke være betinget av avtale med
navngitt(e) person(er) eller knyttet til at det avholdes offentlige
møter.

Forslaget til Skjøtskift fikk enstemmig støtte i Formannskapet.

Rådmannen var kritisk, fikk ingen støtte i Formannskapet
Rådmannen hadde i forkant lagt fram et notat som var kritisk til åpningen som ble vedtatt. Rådmann Morten Wolden sa i møtet at det kunne gå utover sikkerheten, og at man måtte ha en helt annen sikkerhetskontroll enn i dag. Han sa også at det var kun to episoder som hadde skjedd i forhold til journalister.

Rådmann Morten Wolden var kritisk til Ingrid Skjøtskifts forslag. Foto: Snorre Vikdal

Ingrid Skjøtskift (H) sa hun var skuffet over Rådmannens holdning, og mente vi ikke kan ha det strengere i Trondheim enn i Oslo kommune og på Stortinget. Hun viste også til at de ansatte låser dørene sine når de er ute av kontorene, og at journalister ikke utgjør noen sikkerhetsrisiko.

–  Journalistene må kunne henge i gangene og fange opp ting som skjer på Rådhuset. Og det har vært mer enn to episoder, sa Skjøtskift.

Hvem har endret praksisen?
FRP støttet også forslaget helhjertet og viste til at Rådhuset var helt åpent for journalister tidligere. Hvem har endret praksisen, spurte gruppeleder Elin Marie Andreassen i FRP.

Hvem har endret praksisen, spurte Elin Marie Andreassen fra Frp. Foto: Snorre Vikdal

SVs gruppeleder Ottar Michelsen var også kritisk til det han mente var Rådmannens problematisering.

– Det er kun de med gyldige pressekort som kommer inn. I Trondheim er det et lite antall journalister og vi er avhengig av at pressen er interessert i hva vi jobber med, sa Ottar Michelsen.

Vi er avhengige av at pressen har full adgang på Rådhuset sa SVs Ottar Michelsen. Foto: Snorre Vikdal

Ordfører Rita Ottervik fra Arbeiderpartiet hadde forfall fra møtet, og ingen fra Arbeiderpartiet tok ordet i debatten.

Forrige artikkelFotballmillioner til Trondheim Sør
Neste artikkelHei Erna til Trondheim Calling

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here