Alle partilister er nå vedtatt til valget neste høst. Se hvem som stiller i Sør-Trøndelag valgdistrikt

Etter at Trøndelag SV i går valgte Lars Haltbrekken som toppkandidat for Sør-Trøndelag har alle partier nå bestemt hvem du kan stemme på ved stortingsvalget i 2021. På tross av at Trøndelag nå er slått sammen til ett fylke så blir det to valg for fylket. Med unntak av Krf så stiller alle partier med separate lister for Sør- og Nord-Trøndelag.

Partiene kjemper om ti plasser på Stortinget. Siden 2017 har det vært fire fra AP, to fra Høyre og en hver fra SV, FRP, V og SP som har representert fylket på tinget. Dette er topp tre kandidatene til alle partiene i Sør-Trøndelag og de komplette valglistene.

Miljø-Lars ber om fire år til
Lars Haltbrekken ble valgt inn til sine første fire år på Stortinget i 2017. Han er en kjent miljøforkjemper og poengterte dette også før han ble valgt inn da.

Lars Haltbrekken på Klimafestivalen i 2017. Foto: Snorre Vikdal

Han kommer fra Trondheim og sa i en pressemelding etter møtet i går:

–  Valget i 2021 blir avgjørende. Vårt mål er å få ned de økende forskjellene i Norge og verden, utslippene av farlige klimagasser skal ned, naturen skal tas vare på og skal vi få til dette må vi få et regjeringsskifte.

På andre plass valgte Sør-Trøndelag SV Hilde Marie Gaebpie Danielsen fra Røros. Mens Nisrin El Morabit fra Trondheim står på tredjeplass på stortingslista.

Her er SV sin liste til valget.

APs topper har sittet 16 år hver
Trond Giske vil neste år ha sittet 24 år på Stortinget. Men han trakk sitt kandidatur for Arbeiderpartiet til neste stortingsperiode etter at det var mye bråk rundt at han var innstilt som fylkesleder til Trøndelag Ap. Et valg han også trakk seg fra.

Eva Kristin Hansen. Foto: Stortinget.no

Øverst på stortingslisten for Sør-Trøndelag AP kom Eva Kristin Hansen fra Trondheim. Hun er inne i sitt 16. år på Stortinget og ligger an til å få fire til. Det samme er tilfelle med Jorodd Asphjell fra Orkdal som også ble valgt inn første gang i 2005. På tredjeplass er Kirsti Leirtrø fra Ørland, hun er inne i sin første periode på Stortinget nå.

Her er AP sin komplette valgliste.

Høyre med tre kvinner på topp
De fleste partier har annenhver kvinne-mann på toppen av sine lister. Men her er Høyre et unntak. De stiller svært kvinnesterke med tre kvinner øverst på listen. På topp er Linda Hofstad Helleland som nå er distrikts- og digitaliseringsminister i regjeringen. Hun er opprinnelig fra Klæbu som nå er en del av Trondheim kommune. På Stortinget kom hun inn som vararepresentant i 2001, og satt også som det i neste periode. Siden 2009 har hun vært fast representant i tillegg til minister.

Linda Hofstad Helleland var veldig fornøyd på valgvaken til Høyre i 2017. Foto: Snorre Vikdal

På andreplass kom Mari Holm Lønseth fra Trondheim. Hun sitter nå i sin første stortingsperiode og er også leder for Trondheim Høyre. På tredjeplass er Guro Angell Gimse fra Melhus. Hun sitter på Stortinget som vara i sin første periode der.

Dette er Høyres liste (link Nea Radio).

Borten Moe med comeback
Ola Borten Moe fra Leinstrand i Trondheim ble valgt inn på Stortinget i 2005. Det samme skjedde i 2009, og han satt på Stortinget fram til 2011 da han ble olje- og energiminister. I 2013 stilte han ikke til valg, men fortsatte i etterkant i politikken som 1. nestleder i Senterpartiet og i bystyret. Nå tar han comeback og er valgt som førstekandidat for Senterpartiet i Sør-Trøndelag.

Ola Borten Moe tar comeback. Foto: Fra hans Facebook.

På andreplass er Heidi Greni fra Holtålen. Hun sitter nå i sin første periode på tinget. Mens Maren Grøthe er på tredjeplass og kommer fra Melhus/ Senterungdommen.

Her er hele listen for SP.

FRP-Sivert mot sin tredje periode
For Frp er det ikke overraskende at Sivert Bjørnstad er på topp. Han har markert seg mye både på Stortinget og lokalt i bystyret i Trondheim som nestleder i kontrollutvalget. Han ble første gang valgt inn på tinget i 2013, og vil dermed kunne bli valgt inn til sin tredje periode.

Sivert Bjørnstad helt til høyre som nestleder i kontrollutvalget i Kystad-høringen. Foto: Snorre Vikdal

På andreplass på Frp sin liste kom Lill Harriet Sandaune fra Selbu. Mens Maria Alseth fra Trondheim er ungdomskandidat og kom på tredjeplass på valglisten.

Komplett valgliste for Frp ser du nederst i saken.

Gunnes håper på fire nye år
For Venstre kom Jon Gunnes fra Trondheim inn på Stortinget sist på utjevningsmandat. Dette var hans første periode på Stortinget. Han har nå fått fornyet tillit på førsteplass for Sør-Trøndelag Venstre, og vil nok jobbe for at tidligere Venstre-velgere blir mer lojale enn de var før valget i 2017.

Jon Gunnes ble intervjuet om lav Venstre-lojalitet i 2017. Foto: Snorre Vikdal

På andreplass er Tove Eivindsen fra Trondheim som sitter som gruppeleder for Venstre i fylkestinget. På tredjeplass er Elisabeth Hals fra Oppdal.

Her er Venstre sin stortingsliste.

Ung toppkandidat for MDG
MDG har ingen på Stortinget fra Sør-Trøndelag nå. Men meningsmålingene viser at de kan få inn en neste år, enten direktevalgt eller på utjevningsmandat. Som toppkandidat har de den 26 år gamle ingeniøren Ask Ibsen Lindal. Han sitter nå i bystyret for MDG i Trondheim.

Ask Ibsen Lindal er yngste toppkandidat fra Sør-Trøndelag. Foto: Trøndelag MDG

På andreplass er Nora Selnæs fra Trondheim. Hun var innstilt som toppkandidat, men fikk andreplassen på listen. Ola Lund Renolen innehar tredjeplassen. Han er gruppeleder for MDG i bystyret i Trondheim.

Her er hele listen for MDG.

Rødt vil inn
Rødt har i likhet med MDG kun en stortingsrepresentant i denne perioden, og ingen fra Sør-Trøndelag. Men med gode meningsmålinger i ryggen har de håp om å få flere inn og også førstekandidat Hege Bae Nyholt (46) fra Trondheim. Hun er barnehagepedagog og gruppeleder for Rødt i Trøndelag fylkeskommune.

Hege Bae Nyholt kan komme inn på tinget. Foto: Rødt Trøndelag

På andreplass har Rødt John Peder Denstad fra Trondheim. Han er kjent fra både fagforeningsarbeid og fra bystyret. Mens på tredjeplass er Dordi Hammer fra Frøya.

Her er hele listen for Rødt.

KRF strever i motvind
KRF sitter i regjering, men kom ikke inn på Stortinget fra Sør-Trøndelag i 2017. Meningsmålingene både lokalt og nasjonalt viser at Krf vil kunne slite med å komme over sperregrensen, og med det kunne ende opp som MDG og Rødt gjorde ved sist valg. Det nye partiet Sentrum med sterk base i Trondheim vil også kunne gjøre det vanskeligere for Krf.

Øyvind Håbrekke. Foto: Trøndelag Krf

Krf har som eneste parti valgt å stille samme liste for Sør- og Nord-Trøndelag. Øverst på listen er Øyvind Håbrekke som bor i Oslo. Han ble valgt inn på Stortinget for Sør-Trøndelag Krf i 2009 og satt en periode. På andreplass stiller Krf med Åste Marie Lande Lindau fra Namsos. Mens på tredjeplass er Daniel Myhren Hovind fra Melhus.

Her er hele listen til KRF.

Valglisten til FRP

Forrige artikkelNettside der alle kan varsle om Trondheim kommune vedtatt
Neste artikkelNye smitterekorder i Trondheim