Journalist som skrev om Trond Giske ble kraftig angrepet av redaktør som nå er AP-topp. – Forsøk på knebling og saken ble dysset ned, sier hun

Det er kommet mange varsler på upassende oppførsel av Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske den siste tiden. I 2008 skrev Dagbladets Kristine Hovda reportasjen «Sjarmøretappen» der hun fulgte kulturminister Trond Giske på festivalturne i Nord-Norge. Der beskrev hun en kulturminister som var raus med klemmene, og ivrig etter å holde rundt henne og andre unge kvinner han nettopp hadde møtt.

Ble kraftig kritisert 
I etterkant av reportasjen ble hun og Dagbladet kraftig kritisert av Nordlys sin redaktør Hans-Kristian Amundsen i kommentaren «Stakkars Dagbladet». Der skrev han blant annet: «Giske tafset ikke på jentene, og jentene flokket seg ikke om Giske. Dagbladet lyver». Hans-Kristian Amundsen ble i 2011 statssekretær for Arbeiderpartiet ved statsministerens kontor, og han er nå sekretariatsleder for AP på Stortinget.

«Og så legger han armen rundt meg igjen»
– Du skrev saken «Sjarmøretappen» om Trond Giske i 2008, hva var utgangspunktet for den?

Kristine Hovda reagerte på Trond Giske sin oppførsel mot henne og andre i 2008, og skrev om det. FOTO: Janne Møller-Hansen/VG

– Mitt utgangspunkt for å skrive den saken i 2008 var Unge Høyre sin uttalelse om Trond Giske etter at han hadde Mira Craig på skuldrene, og at de sa han ikke var en ordentlig minister. Når vi da så fikk forespørsel fra Arbeiderpartiet om å bli med på tur med Trond Giske, som var bakgrunnen for denne reportasjen, så tenkte jeg at vi da måtte ta utgangspunkt i kritikken mot han.

– Hvordan følte du det på den turen, du var jo der på jobb

–  Jeg var 24 år når jeg skrev saken for Dagbladet Magasinet, og det var i min første sommervikarjobb for de. Jeg har skrevet alt som skjedde underveis. I den grad han legger armene rundt meg så har jeg skrevet det.

– Du skriver blant annet: «Og så legger han armen rundt meg igjen»

– Det gjorde han, og det husker jeg at jeg reagerte på. Det syntes jeg var uvant i en setting der jeg var journalist og han var den som ble intervjuet. Og det har jeg heller ikke opplevd av andre senere.


Forsøk på knebling og dysset ned
–  Jeg ble i etterkant beskyldt av daværende Nordlys-redaktør Hans- Kristian Amundsen, som også senere ble statssekretær for Arbeiderpartiet, at jeg hadde en agenda med det jeg skrev. Og at jeg framstilte Giske i et uriktig lys.

– Det tar jeg helt avstand fra, for jeg hadde ikke hørt om noe av det som er kommet opp nå. Jeg skrev om det jeg så, helt enkelt, sier Kristine Hovda.

– Jeg opplevde kritikken fra Amundsen som et forsøk på knebling.

Det kan være et konkret eksempel på hvorfor det ikke har skjedd mer i 2008 i forhold til dette og Trond Giske, sier Kristine Hovda.

Hans Kristian Amundsen står for sin kommentar «Stakkars Dagbladet» som han skrev som redaktør i 2008. Han jobber nå som sekretariatsleder for AP på Stortinget. Foto: Stortinget

– Det ble rett og slett dysset ned.


– Unge, sterke samiske kvinner ble på tendensiøst vis redusert til groupies

Nidarosa har forsøkt å få kommentarer fra både Trond Giske og Hans-Kristian Amundsen. Vi har ikke fått svar fra Trond Giske (se nederst i saken), men har fått svar fra Amundsen på e-post. Dette var hans første svar:

– Jeg holder fast ved det jeg skrev. Jeg var til stede. Det Dagbladet formidlet var tendensiøst og uten dekning i det som skjedde, skriver Hans Kristian Amundsen i sitt første svar (se hele hans første svar lenger ned i saken).

Nidarosa sendte Amundsen så sju oppfølgingsspørsmål, dette svarte Amundsen:

– Poenget med artikkelen kommer tydelig frem; unge, sterke samiske kvinner ble på tendensiøst vis redusert til groupies for Trond Giske i Dagbladets reportasje. Det protesterte jeg intenst mot, både festivalsjef Ragnhild Dahlheim Eriksen og sametingsråd Hilde Nyvoll fortjener så mye bedre.

– Å tolke mitt forsvar av dem og festivalen Riddu Riddu inn i en annen sammenheng er søkt, skriver Hans Kristian Amundsen.

Dette var de sju spørsmålene Nidarosa stilte Amundsen:

Giske beklager ikke ordentlig
På spørsmål fra Nidarosa til Kristine Hovda om hva hun synes om Trond Giske sine beklagelser svarer hun:

–  Jeg synes når jeg ser hvordan Trond Giske snakker om det nå, så sier han at han beklager om noen har opplevd hans praksis som kritikkverdig, så beklager han. Det er ikke en ordentlig beklagelse.

– Hvis han ikke skjønner selv nå at det han har gjort er veldig kritikkverdig, så synes jeg han bør revurdere sin stilling. Men det har jeg ingen makt til å si noe om, sier Kristine Hovda.

Hele svaret fra Hans Kristian Amundsen i hans første e-post: 
– Jeg holder fast ved det jeg skrev. Jeg var til stede. Det Dagbladet formidlet var tendensiøst og uten dekning i det som faktisk skjedde. For eksempel:  «Giske sitter på en skinnfell rundt leirbålet og lytter til gitarspill. Tett omkranset av vakre jenter.» Og dette «Giske forlater leirbålet et øyeblikk, for å høre på strupesang fra Sentral-Asia. Han er snart tilbake hos jentene.», skriver Amundsen.

– Riddu Riddu er en samisk festival som er drevet fram av tøffe unge damer som har banet vei for at andre samer endelig kan føle stolthet over sin samiske identitet. De har gitt frihet til mennesker som i årevis har levd i skam over hvem de er, over sine foreldre og fortid. Jeg reagerte da – og gjør det fortsatt, på at Dagbladet reduserte disse sterke kvinnene til umælende statister – «vakre jenter» – i sin reportasje, skriver Amundsen.

– Sannheten er at festivalledelsen satt ved bålet som vertskap for statsråden. At de er vakre er naturligvis totalt irrelevant. De er profesjonelle festivalledere som er anerkjent internasjonalt. Dagbladet reduserte dem til en slags groupies for Giske. Det var feil da, og det er like feil i dag, skriver Amundsen avslutningsvis i sitt første svar.

 

Ikke fått svar fra Trond Giske
Nidarosa har forsøkt å få kommentarer fra Trond Giske, men han har ikke svart på våre henvendelser på telefon, SMS og e-post fredag. Vi er kjent med at Trond Giske ga beskjed fredag kveld på Facebook at han er sykmeldt. Nidarosa har vurdert sakens viktighet og alvorlighetsgrad, og av hensyn til alle parter inkludert varslerne, at saken bør publiseres nå.

Forrige artikkelSkjulte råd om inhabilitet om Hestsjø-deponi
Neste artikkelMassedeponi ved Ringvålveien godkjent