Den kommunale Leangen kunstgress er første bane uten sand og gummigranulat, som er godkjent for breddefotball i Norge.
– Vi trenger flere fotballbaner. Og vi trenger flere miljøvennlige baner. Med Leangen kunstgress viser Trondheim kommune at vi tar et miljøproblem på alvor, sier kommunaldirektør Ola By Rise i Trondheim kommune.
Norske kunstgressbaner har vært en av de store miljøutfordringene, gjennom spredning av mikroplast. Gummigranulatet som til vanlig legges på banene, spres i naturen og skaper ubalanse i sårbare miljøer.
Det kommunale idrettsanlegget på Leangen skal brukes til fotball i sommersesongen og idretter som skøyter, bandy og ishockey om vinteren. Banen som sto ferdig denne sommeren, ble nylig godkjent i henhold til standarder satt av Norges fotballforbund og Kulturdepartementet, melder Trondheim Kommune.
– Her er det ingen gummigranulat eller sand
– Banedekket har større gresstetthet enn normale baner med innfyll, og det er festet med kiler langs sidene. Dette er en spennende, krevende og nyskapende løsning, sier By Rise, som er kommunaldirektør for kultur og næring.
Kommunen sier de vil holde et tett oppsyn av holdbarheten på gressfiberen over tid. En fordel er at det ikke vil bli utsatt for mekanisk slitasje og snøbrøyting som mange andre baner.
Trondheim kommune kan også melde at de deltar i et annet prosjekt for å hindre spredning av gummigranulat, hvor ny teknologi testes ved Byåsen Arena. Dette er et samarbeid med Norges Fotballforbund, NTNU og Byåsen breddefotball, ifølge kommunen.
Sammen med Norges Fotballforbund Trøndelag arrangerer kommunen seminar og kurs for å sette fokus på vinteråpne baner og håndtering av granulat.