Sander Sagosen spiller finale i Champions League i kveld mot Barcelona. Det er under et døgn etter semifinalen ble vunnet

I går kveld spilte den opprinnelige Charlottenlund-spilleren Sander Sagosen en nøkkelrolle i Kiel sin høydramatiske seier i semifinalen mot ungarske Vezpren. Med fem mål i ordinær tid og mange målgivende, inkludert en perfekt pasning ut til vingen på slutten av 2. ekstraomgang, sørget Sagosen for at Kiel til slutt vant 36-35 (link vglive.no).

Kun vel 22 timer etter den knallharde semifinalen skal Sander Sagosen og hans tyske klubb Kiel spille finalen mot spanske Barcelona i Champions League.

Oppdatering: Sander Sagosen og Kiel vant finalen med 33-28. Nok en gang var Sagosen sentral med sju mål. Harald Reinkind, den andre norske spilleren på Kiel, scoret ett mål. Før de hadde kun en nordmann, Børge Lund, vunnet Champions League i herrehåndball.

15 ganger flere skader i kamp
Da herrefotballen skulle avgjøre sin Champions League i august var det i et komprimert sluttspill. Men fra siste semifinale til finalen var det fire dager i mellom. Dette står i svært stor kontrast til dagens finale i herrehåndballen.

Fra forskning på norsk topphåndball vet man også at det er 15 ganger større sjanse å bli skadet i kamp enn på trening (link trening.no). For å begrense antall skader er det flere forskere som anbefaler maksimalt to kamper per uke i kampsesongen.

Håndball og spesielt herrehåndball er en knallhard fysisk idrett som noen beskriver som slåssing med ball. Mange spillerne inkludert Sagosen har tidligere reagert på det de mener er et uforsvarlig kampprogram.

– Rovdrift for å tjene penger
I februar i år var Trondhjemsavisa i Flensburg i Tyskland og intervjuet to av de norske spillerne der. Flensburg er «norske-klubben» der landslagssjef Kristian Berge tidligere spilte. Nå spiller hele fire norske proffer der, mens man hos rivalen Kiel har to inkludert Sagosen.

Magnus Abelvik Rød er proff for Flensburg- Handewitt (Flensburg) i Nord-Tyskland. Foto: Snorre Vikdal

Landslagspillerne Magnus Abelvik Rød og Magnus Johannesen i Flensburg ble spurt om det harde kampprogrammet både på landslag og i Champions League. Først ut var Rød som har hatt mange skader, og nylig trakk seg fra VM for landslag i januar for å spare kroppen sin (link handball.no):

– Jeg tenker at vi er over grensen. Jeg vil si at jeg er et resultat av det. Det er litt sånn at man prøver å bli fit til neste kamp, men man ser jo alle skadene som skjer i EM og VM. Vi blir rett og slett drevet rovdrift på for at man skal tjene penger.

– Det er en trist utvikling, og hvis man ikke stopper og ser nærmere på det vil man ha spillere som må gi seg mye tidligere enn det man har nå. Fordi det er en vond spiral vi er inne i nå, sier Magnus Abelvik Rød til Trondhjemsavisa.

– Helt sinnsykt
I 2021 blir det enda tøffere kampprogram. I tillegg til mange kamper i Bundesliga for Flensburg og Kiel så vil Norge mest sannsynlig være  med i to mesterskap (VM og OL), samt at EM kommer i januar 2022. Vi spurte Gøran Johannesen om hva han syntes om dette.

– Dette året er helt sinnssykt. Er nesten unikt at de klarer å få til så mye belastning på et kalenderår. Vi kan begynne med de tre kampene på tre dager (var OL-kvalifiseringen som ble Koronaavlyst). Det er under enhver kritikk da du kan legge det over fem-seks dager i stedet da den landslagspausen som er lagt inn er på en uke, sier Gøran Johannesen.

– Det er jo ikke optimalt, men vi må jo spille det. Vi har sagt fra før, og vi kommer til å si fra igjen, men når det er lagt som det er må vi jo bare gjøre det. Og så er det likt for alle, men skadesituasjonen blir jo større. Sjansen for å bli skadet er større når vi får så mye belastning på kort tid. Så det er ikke optimalt for oss spillere.

Gøran Johannesen til høyre sammen med Magnus Jøndal til venstre. I tillegg til keeper Torbjørn Bergerud og Magnus Abelvik Rød er dette de fire norske proffene i Flensburg. Foto: Snorre Vikdal

– Nå er vi inne i en sesong med Bundesliga, Champions League, EM og OL i et kalenderår. Jeg tror vi er kommet opp i 90 kamper på et kalenderår. Tar man bort ferier så har man kamp hver 3,5 dag gjennom et helt kalenderår, det er helt sinnssykt. Som jeg har sagt til alle andre må det endres på, sier Johannesen.

– I amerikansk fotball i USA så har de 16 kamper i grunnspillet på fire måneder.

– Hehe, jeg tror vi skal finne en gylden middelvei, for jeg føler 16 kamper er litt lite igjen. Så kanskje 40 kamper, sier Gøran Johannesen.

Magnus Abelvik Rød ble avslutningsvis spurt om at håndballspillere i motsetning til de i amerikansk fotball spiller uten beskyttelse.

– Det gir en større belastning. Man prøver å beskytte spillerne sine fordi man har lyst som fan av sporten. Man har også lyst å se de beste spillerne ute på banen, og det får man ikke med det kampprogrammet som er nå.

– 95 prosent spiller ikke hele tiden
Trønderen Ole Jørstad sitter som styremedlem i det europeiske håndballforbundet. Han har tidligere svart til Adresseavisen om kritikken på det harde kampprogrammet.

Vi øker ikke antall kamper i dette nye Champions League-formatet. Det var viktig for oss. Med «final four» (finalekampene, journ. anm.) blir det like mange kamper på de beste i fremtiden som nå. Til tross for at det har vært press på oss for å øke antall lag i gruppene, sier Jørstad.

Jeg skjønner bekymringen for de aller beste, men vi har også 95 prosent som ikke spiller hele tiden, og som ønsker å spille mer. Det er en vanskelig balansegang. Dette er baksiden av medaljen når du er best. Da spiller du flere kamper, sier Jørstad,

Finalen mellom Kiel og Barcelona i Champions League ser du på V1 Sport klokken 20.30 i kveld.

Forrige artikkelGod jul Trondheim
Neste artikkelNok en smitterekord i Trondheim